Plantele ținute în încăperile în care se fumează au de suferit. Fumul de țigară lasă reziduuri toxice pe frunze și le împiedică să mai respire și să realizeze fotosinteza.
Planta umbrelă, palmierul areca, potosul auriu sau ficusul elastica sunt câteva plante capabile să filtreze substanțele nocive din țigări, dar nici ele nu fac față zi de zi, dacă se fumează intens în încăperile respective.
Un studiu recent arată că plantele expuse zilnic la 30 de minute de fum de țigară produc mult mai puține frunze și se dezvoltă lent.
Plantele de cameră absorb nicotina
Un alt studiu, la care au fost folosite câteva ghivece cu tufe de mentă, expuse la fum de țigară pentru doar 2 ore, a arătat că nivelul de nicotină din frunzele și din rădăcinile lor era ridicat.
După opt zile, concentrația de nicotină din frunze s-a redus abia la jumătate. Cu alte cuvinte, plantele pot absorbi substanțele nocive din tutun, dar nu înseamnă că le pot neutraliza. În scurt timp, sunt și ele profund afectate și încep să se ofilească.
Fumul de țigară acoperă porii frunzelor
Florile noastre din casă respiră așa cum respiră plămânii noștrii. Ele absorb aerul înconjurător prin porii frunzelor și emană la rândul lor un aer mai curat, mai oxigenat care ne este benefic.
Dar într-o încăpere unde se fumează des și mult, umiditatea scade, frunzele încep să se usuce și se acoperă de reziduurile pe care le lasă fumul de țigară. Gudronul în mod special lasă o substanță lipicioasă și negricioasă pe frunze care le împiedică să mai respire, să mai realizeze fotosinteza și chiar să se hrănească din umiditatea din aer. Deoarece pe frunze trăiesc o serie de microorganisme benefice plantelor care le ajută să se hrănească în condiții normale de umiditate și lumină.
Dacă fumezi într-un spațiu slab aerisit cu plante de cameră și observi că sunt din ce în ce mai ofilite sau se dezvoltă greu, încearcă să le găsești un loc mai bun în casă, unde nu se fumează.
foto: 123rf.com