Cuprins
Căpșunele se numără printre cele mai iubite fructe de primăvară, iar cultivarea căpșunilor este o activitate foarte ușoară, cu rezultate imediate. Plantele sunt puțin pretențioase, se prind ușor, înfloresc repede și poți avea fructe începând din lunile mai sau iunie.
Există soiuri timpurii care se cultivă îndeosebi în sud, unde primăvara este mai caldă, sau în sere și solarii. Dar există și soiuri de vară sau soiuri târzii care pot fi cultivate și în regiunile mai răcoroase de la munte.
Perioada optimă pentru a planta stolonii de căpșuni
Căpșunii sunt foarte rezistenți și nu au pretenții mari în ceea ce privește temperatura. Aceste plante rezistă bine la temperaturi mai joase, dacă le ferești de îngheț. De aceea, multe soiuri de căpșuni pot fi plantate de toamna, astfel încât să ai deja flori în luna aprilie și fructe din luna mai.
Căpșunii pot crește și în ghivece sau jardieniere largi pe un balcon însorit. Dacă ai un spațiu generos în balcon, poți încerca să cultivi căpșuni în ghivece. Nu este deloc complicat!
Iată perioadele optime în care pot fi plantați căpșunii, trebuie doar ca temperatura să fie cuprinsă între 10 și 25 de grade.
- primăvara: sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.
- vara: în cursul lunii iunie, înainte ca soarele să devină dogoritor
- toamna: de la mijlocul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie, înainte să cadă bruma.
Cum alegi terenul pentru căpșuni
Cele mai bune terenuri pentru căpșuni sunt cele care formează o pantă ușoară, deoarece aceste plante nu suportă ca apa de ploaie sau din irigații să băltească în jurul tulpinilor. Căpșunii mucegăiesc ușor dacă stau într-un sol îmbibat de apă. Ele au nevoie de apă în mod regulat, dar apa trebuie să intre imediat în pământ sau să se scurgă la vale.
Căpșunii tolerează aproape orice fel de sol, dacă este bine săpat și afânat și dacă este îmbogățit cu compost și nisip.
Nu vei obține fructe prea bune într-un sol argilos, pietros sau mocirlos. Dar dacă îmbogățești terenul cu gunoi de grajd, cu compost și cu puțin nisip sau perlit, căpșunii vor crește mari și vor rodi bogat.
10 sfaturi practice pentru cultivarea căpșunilor
- Căpșunilor le place solul cu un nivel de aciditate mai ridicat, cu un pH situat între 5,8 – 6,2.
- Când îi plantezi, stolonii trebuie așezați în groapă vertical, rădăcinile trebuie bine acoperite cu pământ, dar miezul de frunze din centru trebuie să rămână la suprafață.
- La plantare, se rup frunzele bătrâne sau frunzele uscate și se înlătură filamentele, acele crenguțe în capătul cărora se dezvoltă o plantă nouă.
- Căpșunii cresc bine la soare, pe terenuri bine curățate de buruieni. Este indicat să pui paie în jurul tufelor sau folie specială care împiedică apariția buruienilor.
- Mulcirea se poate face doar cu paie sau cu ace de pin, evită rumegușul sau scoarța de copac. Stratul de mulci se aplică toamna târziu, pentru a proteja plantele de îngheț, și se poate reface primăvara devreme, înainte să apară florile.
- Cultura de căpșuni poate fi întreținută între 3 și 5 ani. Pe măsură ce plantele îmbătrânesc, este bine să fie înlocuite cu plante tinere din proprii stoloni.
- În condițiile în care căpșunii tăi nu mai fac fructe la fel ca în primul an, adaugă fertilizatori chimici sau înlocuiește plantele cu soiuri mai bune. Pentru o cultură de grădină sunt recomandate soiurile remontante, care pot face fructe de două ori pe an.
- Căpșunii au nevoie de un sol ușor umed. În perioadele în care nu plouă, este bine să fie irigați prin picurare sau udați la rădăcină cu o cantitate mică de apă aproape zilnic. Ține minte că stolonii trebuie udați zilnic, foarte puțin, imediat după plantare, pentru o mai bună creștere a rădăcinilor.
- În luna iulie toate frunzele căpșunilor se taie de la bază, fără să fie atins mugurele din centrul plantei. Astfel, în primăvara următoare planta va face mai multe flori și fructe.
- Căpșunele se coc rapid, în cel mult o săptămână, și se culeg când fructele sunt uscate de soare. Nu culege căpșunele când sunt ude pentru că se vor strica mai repede.