Este simplu să cultivi roșii la ghiveci, pentru că aceste plante se adaptează foarte ușor la diverse condiții de trai. Dar au nevoie de mult soare, aproape toată ziua.

Dacă ai un balcon sau o terasă însorită, poți cultiva multe legume în ghivece și jardiniere. Iar roșiile se numără printre cele mai productive. Ba chiar se recomandă soiurile cherry cu fructe mici și roșii sau galbene, deosebit de parfumate și de dulci.

Roșii la ghiveci mai poți cultiva și dacă ai grădină, dar ai prea puțin spațiu pentru legume sau un sol sărat și nisipos. În aceste condiții, poți înființa o mică grădină de legume în ghivece, cu pământ de calitate și vei avea roade toată vara.

Aprilie este luna potrivită pentru roșii la ghiveci

Caută în piețe răsaduri de roșii sau folosește semințe de la mai multe soiuri pentru a obține chiar tu răsadurile. Dacă folosești semințe, pune-le pentru început, câte două sau trei semințe în răsadnițe mici, și apoi răsădește-le în ghivece când au deja 3 sau 4 rânduri de frunze.

Pregătește ghivece adânci, de aproximativ 30 – 40 cm adâncime, și largi, pune primul strat de pietriș fin amestecat cu pământ de țelină, apoi pământ fertil și bogat în humus. Adaugă și o mână de bile albe de perlit care păstrează umezeala la rădăcina plantelor.

Găsește un loc însorit pentru ghivece și răsădește roșiile.

Cât de des le uzi și cum le protejezi

Roșiile iubesc soarele și apa. Trebuie să le uzi de fiecare dată când se usucă pământul la suprafața ghiveciului, dar cu o cantitate moderată de apă.

Dacă vrei să crească mai repede, înfige câteva bețe lungi și subțiri de lemn în ghiveci și pune deasupra lor o folie transparentă de plastic rezistent la soare. În acest fel, roșiile vor crește ca în solar, vor fi protejate de insecte și de ploile acide.

Pe măsură ce se dezvoltă, au nevoie de un tutore din lemn să le susțină. Roșiile au tendința să crească foarte înalte, mai ales dacă ai cultivat soiul cherry, și pot depăși un metru.

Dacă au parte de soare și lumină multă toată ziua, vor crește viguroase și vor face multe crenguțe cu flori.

Ai grijă să le copilești la timp, adică să rupi crengile noi care încep să crească la baza frunzelor de sub primele inflorescențe. Se lasă să se dezvolte doar tulpina principală care va rodi mai mult.

De asemenea, de îndată ce vei primele roșii la ghiveci, adică primele fructe verzui, trebuie să tai și frunzele mari de la bază, care nu mai sunt necesare în dezvoltarea plantei.

sursa foto: Shutterstock

Vezi şi rețete cu roșii pentru toată vara – idei simple de mâncăruri delicioase!