Roinița nu are flori spectaculoase, dar are o aromă deosebită și o mulțime de proprietăți medicinale pentru care merită să o cultivi, alături de mentă sau de busuioc. Mai este cunoscută drept melisa sau iarba stupilor pentru că este îndeosebi iubită de albine.

Frunzele ei răspândesc o aromă intensă de lămâie, iar ceaiurile și decocturile din roinita sunt parfumate și răcoroase pe timp de vară. Ele au proprietatea de a calma stările de nervozitate, anxietatea, depresiile, traumele precum și ritmul cardiac.

Roinița ajută inima și are și efect antioxidant asupra celulelor, fiind de ajutor împotriva procesului accelerat de îmbătrânire a țesuturilor.

Cum trebuie cultivată roinița

Această plantă prosperă în spațiu deschis, în grădină, dar poate fi cultivată și într-un ghiveci de teracotă suficient de mare pentru rădăcina ei adâncă. Roinița crește sub formă de tufă, cu crenguțe bogate, și are în pământ un rizom alungit, de aproximativ 30 cm, din care pornesc rădăcinile.

Planta are nevoie de un pământ bogat, cu turbă, deoarece iubește solul de pădure, și de un spațiu deschis și însorit. Frunzele ei sunt acoperite de perișori albi, iar florile sunt albe-liliachii și încep să apară în luna iunie.

Câteva secrete despre planta inimii

  • Dacă este plantată direct în soare va produce o cantitate mai mare de uleiuri volatile benefice inimii, respirației și sistemului respirator.
  • Nu suportă să fie înconjurată de buruieni și de plante mai înalte; roinița are nevoie de un spațiu bine îngrijit și săpat doar al ei;
  • Solul trebuie să fie permeabil și bine afânat, dacă este un sol umed, clisos sau pietros, nu va crește bogată;
  • Poate fi cultivată din semințe direct în sol sau din rizomi obținuți de la cultivatorii de plante aromatice;
  • Tufele de peste 3 ani pot fi divizate toamna, când perioada de vegetație este spre sfârșit; butașii se desprind de planta mamă cu tot cu rădăcini;
  • De la roiniță se folosește partea aeriană, adică frunzele, și se recoltează înainte de înflorire; după apariția florilor, planta își pierde uleiurile volatile.

sursa foto: 123rf.com