Plante aromatice fără pretenţii

Pătrunjelul este una dintre cele mai rezistente plante-condiment. Alege un ghiveci adânc şi larg, din lut, şi seamănă seminţele în turbă. Nu uita să pui pe fundul ghiveciului un strat de pietriş fin, să se scurgă mai uşor apa în exces. Pătrunjelul va răsări în câteva zile, dacă ţii ghiveciul la soare şi îl fereşti de frig. Nu îi trebuie prea multe îngrijiri, doar apă din belşug şi căldură. Pătrunjelul va creşte viguros şi te vei bucura de frunze proaspete câţiva ani la rând. Când îmbătrâneşte şi face prea multe flori, este bine să îl smulgi din pământ şi să plantezi seminţe noi. Mărarul nu este deloc pretenţios în ceea ce priveşte pământul. Creşte în orice sol, în afara celui lutos. Dacă semeni seminţe de mărar în ghiveci, alege un vas încăpător şi pământ cu turbă. Această plantă iubeşte lumina şi apa, de aceea este bine să o uzi des, mai ales în zilele călduroase.

2008-herb-crop-on-the-patio

Photo credit: thomas pix / Foter / CC BY

Secretele frunzelor parfumate

Busuiocul este şi el mare amator de soare şi de apă. Seminţele vor germina în cinci zile şi este bine să le semeni în pământ amestecat cu nisip. Rupe-i floricelele să nu se maturizeze prea devreme, deoarece plantele mai bătrâne devin lemnoase, iar frunzele lor, mai puţin fragede. Rozmarinul este mai pretenţios şi este greu de cultivat din seminţe, pe balcon. Cel mai bine se înmulţeşte prin butaşi. Pune un butaş într-un pahar cu apă, la fereastră, să primească mult soare. Când prinde rădăcini, îl poţi planta într-un ghiveci singur sau alături de alte plante aromatice precum busuiocul sau coridandru. Ca să te bucuri cât mai repede de o tufă bogată de cimbru, fă rost de o rădăcină viguroasă de la cineva care are această plantă în grădină. Dacă vrei să îl cultivi din seminţe, seamănă-le în pahare mici de plastic. Când încolţesc, ţine-le la căldură şi la soare să crească mai repede. Cimbrul nu este deloc pretenţios şi rezistă fără apă aproape o săptămână. Frunzele acestor plante sunt mai aromate, dacă le culegi înainte de a înflori.

Leușteanul, uriaşul aromat

Leuşteanul nu este prea uşor de cultivat la ghiveci. Are nevoie mai degrabă de o jardinieră adâncă şi largă în care să îşi întindă rădăcinile. În grădină, rădăcina lui puternică poate atinge lungimea de un metru, iar frunzele depăşesc uneori 1,5 m. Spre deosebire de pătrunjel, leuşteanul are nevoie de pământ greu, untos, nu nisipos şi reavăn. Seamănă câteva seminţe în pahare de plastic şi după ce încolţesc, lasă-le să se dezvolte câteva zile. Alege una sau două plante mai viguroase şi transplantează-le în jardinieră.

Sursa foto: suzettesuzette / Foter / CC BY” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Foter.com