Dacă te întrebi și tu cu cine lași copilul, citește acest articol în care vom pune în discuție mai multe variante. Există și alternativa de a-l lăsa singur, dar acest lucru îl poți face doar de la o anumită vârstă și în anumite condiții. Majoritatea părinților se gândesc la bunici, care se bucură să poată petrece mai mult cu nepoții. Totuși, nu toți îi au aproape, iar alții vor să îi protejeze pe bătrâni de pericolul îmbolnăvirii cu Covid-19.

Citește și: De ce este bine să-ți lași copilul să se joace în noroi

Cu cine lași copilul? Bunicii binevoitori

”Beneficiile implicării bunicilor sunt pentru toate cele trei părți implicate. Bătrânii se simt utili și responsabili, au multă afecțiune de dăruit, au răbdare. Copiii primesc atenție și cresc într-un mediu în care este implicată familia extinsă. Astfel, capătă valori morale mai sănătoase și învață să respecte vârstă a III-a. Părinții economisesc banii pe care i-ar da pe serviciile unei bone sau pe afterschool, au mai multă încredere în proprii părinți și, în genere, comunică mai eficient cu aceștia. Bineînțeles, și bunicii sunt mult mai interesați de bunăstarea celor mici decât orice altă persoană din afară”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. 

Viziuni diferite despre persoana cu care lași copilul

O situație dificilă apare atunci când bunicii depășesc limitele pe care părinții doresc să le impună. Bunicii îl răsfață și au tendința să fie prea îngăduitori. Îi dau dulciuri, îl lasă la televizor sau pe telefon oricât, nu insistă să-și facă temele…

Seniorii consideră că au mai multă experiență, așa că nu are sens să se cramponeze în regulile pe care tu vrei să le impui ori se gândesc că, altfel, nu-i vor lăsa pe nepoți să se bucure de copilărie. Uneori, se ajunge la adevărate conflicte, alteori bunica ”zice ca voi și face ca ea”.

Problema aici este că se creează o confuzie dificil de îndreptat pentru cel mic. Dacă ești în rolul unei mame care trăiește această situație, ar trebui să vorbești cu foarte multă diplomație și dragoste cu mama, tatăl sau cu socrii tăi. Încearcă să-i convingi că alegerile tale sunt înțelepte și potrivite. Dacă chiar nu există o cale de mijloc, ar fi mai bine să apelezi la altcineva. Dar cu cine lași copilul?

Citește și: Ce faci dacă pleci în străinătate și lași copilul acasă

Cu cine lași copilul? Bona, alegere rezonabilă

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”În ceea ce privește bona, această reprezintă un răspuns rezonabil la întrebarea cu cine lași copilul. Pentru ca lucrurile să funcționeze bine, trebuie stabilite reguli clare încă de la început. Se realizează un transfer de putere și, parțial, de responsabilitate pe termen scurt. Copilul învață să se supună și să accepte alt adult relevant. Persoana aleasă trebuie să fie una de încredere. Micuțul va semnala și el eventuale nereguli. Este bine ca fiecare să știe clar ce are de făcut, să existe consecințe clare ale eventualelor încălcări de reguli, să existe o bună comunicare. Fiecare familie știe ce e mai bine pentru ea și, dacă se pun pe hârtie toate aspectele, lucrurile vor merge bine.” 

Iată și Cele mai bune sfaturi să alegi o bonă pentru copilul tău

Când îl poți lăsa singur acasă

Când nu ai cu cine să lași copilul, poți să te gândești să-l lași singur acasă. Multe familii se întreabă dacă este în regulă să-și lase copilul acasă atunci când sunt la muncă. Psihoterapeutul este de părere că această decizie depinde de mai mulți factori. Ține cont de ” numărul de ore în care trebuie să stea fără un adult lângă el și de „logistica” cu care a fost învățat să se descurce. De exemplu, eu las mâncare în multicooker cu funcția păstrare la cald, iar fiica mea știe să își pună de acolo în farfurie. Poate fi o variantă dacă ai cuptor cu microunde, iar copilul știe să-l folosească microunde, etc.

În general, poți lăsa copilul singur acasă începând cu 10-11 ani. Ar trebui să te asiguri că știe cum să reacționeze în varii situații ce pot apărea. Sigur, acesta e un reper de vârstă, însă contează și gradul de independentă al copilului”, spune Cristina Ion-Rădulescu.

”Copilul trebuie pregătit anterior – lăsat singur pe perioade scurte și, apoi, mai mult timp. Întâi trebuie să te asiguri că nu este anxios, că nu îi este teamă. Discută cu el despre ce situații ar putea apărea. Asigură-te că știe cum să ceară ajutorul și are la cine apela. Învață-l cum să răspundă la telefon sau la ușă, ce informații să ofere, cum și când e cazul să sune la 112, ce nu are voie să facă sau să folosească etc. Este foarte important ca minorul să știe unde sunteți tu, tatăl lui sau bunicii și când veți veni”, adaugă specialistul.

Sursa foto: 123rf.com