Orice câine de companie, oricât de cuminte sau bine dresat ar fi, poate avea la un moment dat probleme de comportament. Fie că latră prea mult și prea des, fie că cerșește mâncare sau începe să roadă prin casă, trebuie corectat din timp. Dacă ai răbdare și ești fermă cu el, îl poți învăța orice!

Ce faci dacă latră prea mult?

În cazul în care câinele de companie și-a făcut un obicei și latră prea mult din diverse motive, fie că este supărat, fie că se sperie de ceva sau este bucuros, trebuie să intervii și să încerci să corectezi această problemă de comportament.

În primul rând, trebuie să depistezi cauza. Poate că el încearcă să te avertizeze că se întâmplă ceva sau este bucuros și încearcă să îți atragă atenția, poate că se plictisește sau îl enervează un obiect sau cineva din familie.

Urmărește-l ori de câte ori devine agitat și latră mai mult, află cauza și încearcă să îl controlezi prin comenzi scurte și ferme. Nu te enerva când vorbești cu el și nu țipa la el. Folosește un ton calm și încearcă să ai o atitudine hotărâtă, ca să înțeleagă că tu ești ”șefa”.

Câinele tău roade orice?

Câinilor le place foarte mult să roadă, iar obiceiul acesta vine din instinct. Este sănătos să roadă, de aceea este bine să aibă la dispoziție jucării speciale din sfoară, cauciuc sau latex. Mai grav este când începe să roadă picioarele de la scaune, patul, covoarele sau încălțămintea ta.

Orice câine de companie, mai ales când este mic, începe să roadă diverse lucruri prin casă dacă nu are jucării, dacă se plictisește sau este stresat.

De îndată ce observi că începe să roadă ceea ce nu trebuie, cumpără o nouă jucărie și abate-i atenția. Învață-l cu răbdare și calm să roadă doar jucăriile lui și ceartă-l pe un ton hotărât și dur când trece la pantofi sau la lucrurile din casă.

Cea mai bună soluție dacă ai un câine de companie care cerșește mâncarea ta

Resturile de la masa ta nu sunt sănătoase pentru câine. Alimentele noastre fie conțin prea multă sare, fie prea mult zahăr, fie grăsimi pe care câinele tău nu trebuie să le mănânce. Altfel apar probleme digestive sau se îngrașă în exces.

Este greu să îi reziști când cerșește mâncare din farfuria ta, dar nu trebuie să îl încurajezi. Specialiștii ne recomandă să nu îi oferim prea des câinelui bucățele din porția noastră, ci să îi punem hrană specială în farfuria lui când familia se așază la masă.

Fie închizi ușa la bucătărie când mănânci și ții câinele la distanță, fie îi dai porții mici din mâncarea lui, drept răsplată că așteaptă cuminte să termini tu de mâncat.

sursa foto: 123rf.com