Cuprins
Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate, acizi grași Omega-3, dar și multe vitamine. Este extras din partea cărnoasă a fructelor măslinului și se găsește în mai multe variante, în funcție de metoda prin care a fost extras. Iată ce alte alternative de uleiuri sănătoase mai poți consuma și cu ce poți înlocui uleiul de măsline.
Ce trebuie să știi despre uleiul de măsline
Uleiul de măsline este folosit adesea pentru beneficiile sale multiple. Se regăsește în mai multe variante, și anume:
- Ulei de măsline extra virgin, care rezultă în urma primei presări a măslinelor și are un conțin de acizi grași liberi care nu depășește 0.8 gr la 100 gr;
- Uleiul de măsline virgin, care este obținut tot în urma primei prese, dar are un conținut de acizi grași de aproximativ 2 gr la 100 gr;
- Uleiul de măsline rafinat sau comercial, care este uneori amestecat și cu alte tipuri de uleiuri vegetale.
Din punct de vedere nutritional, o lingură de ulei de măsline, aproximativ 14 gr, poate conține:
- 119 calorii;
- 14% din totalul caloriilor grăsimi saturate;
- 73% din totalul caloriilor grăsimi monosaturated;
- 11 % din totalul caloriilor grăsimi polinesaturate;
- 13 % vitamina E din DZR (doza zilnică recomandată);
- 7% vitamina k din DZR.
Uleiul de măsline are în compoziție antioxidanți benefici pentru piele, are proprietăți antiinflamatoare și, datorită conținutul de grăsimi are capacitatea de a reduce inflamația din corp.
Cu ce poţi înlocui uleiul de măsline la gătit
Uleiul de măsline este unul dintre ingredientele de bază în multe bucătării datorită aromei specifice, însă poate fi înlocuit și cu alte tipuri de uleiuri la fel de gustoase. Iată câteva recomandări.
Ulei de orez
Este tipul de ulei care poate fi adăugat într-o varietate de rețete culinare, atât dulci, cât și rețete sărate. Nu este la fel de sărat precum uleiul de măsline, însă pot fi adăugate condimente suplimentare în preparate pentru un plus de aroma.
Ulei de cocos
Este tipul de ulei care se armonizează foarte bine cu orice preparat culinar. Poate fi adăugat în rețete de sosuri, mâncăruri, tocănițe, salate, dar și aluaturi dulci, deoarece intensifică aroma ingredientelor și menține prospețimea rețetei.
Ulei de susan
Uleiul de susan este ideal pentru salate, dar și în rețete asiatice. Se folosește în special pentru prăjirea rapidă a legumelor datorită aromei puternice și poate fi diluat cu puțin ulei de floarea soarelui în rețetă pentru a nu neutraliza gustul altor ingrediente din compoziție.
Uleiul de nuci
Este un tip de ulei ce poate fi folosit cu ușurință în rețete de deserturi, în special în aluaturile dulci precum cozonac, clătite, plăcinte sau brioșe. De asemenea, uleiul se poate adăuga și în rețete de salate cu fructe și legume proaspete.
Ulei de arahide
Uleiul de arahide este presat din semințele de arahide și este folosit de multă vreme în bucătăria asiatică. Este folosit adesea pentru prăjirea diferitelor ingrediente dintr-o rețetă, dar și în salate sau feluri de mâncăruri reci.
Ulei din sâmburi de struguri
Are un conținut bogat de grăsimi mononesaturate, asemenea uleiului de măsline, și se folosește adesea în bucătărie datorită beneficiilor sale, în special conținutului de vitamina E, care contribuie la o alimentație sănătoasă. Uleiul din sâmburi de struguri poate fi adăugat în salate.
Ulei de migdale
Uleiul de migdale este obținut din semințele de migdale și poate fi produs atât prin presare la rece, cât și din aburi, prin distilare. Este folosit, în cantități mici, pentru a sprijini sănătatea, datorită vitmainelor din compoziție, dar și acizilor grași esențiali și antioxidanților. Poate fi adăugat în aproape orice rețetă culinară, dar în cantități mici deoarece este aromat.
Ulei de porumb
Este tipul de ulei folosit adesea pentru prăjit, deoarece are un punct de ardere foarte ridicat, temperatura în care uleiul începe să ardă trece de 200 de grade. Uleiul de porumb se folosește atât în prăjire, cât și în sosuri pentru salată, preparate marinate, prăjituri, pâine, dar și produse de patiserie.
Ulei de floarea soarelui
Unul dintre cele mai consumate tipuri de ulei, care poate fi folosit în aproape orice preparat culinar. Uleiul de floarea soarelui este bogat în acizi grași Omega-6, acizi linoleic și oleic și nu conține proteine, carbohidrați sau sodiu. Este folosit pentru gătit, pentru copt și prăjit alături de deserturi, carne sau legume.
Ulei de avocado
Uleiul de avocado are în compoziție grăsimi sănătoase și este recomandat pentru consum în stare crudă, nepreparat termic. Se poate adăuga în salate de legume, piureuri sau supe creme, fără să își diminueze proprietățile.
Pe lângă aceste tipuri de ulei, alternativele uleiul de măsline, în rețete culinare se mai poate folosi și uleiul de in sau uleiul de rapiță.
Citește și: Ce este dieta cu dopamină
Sursă info: healthline.com; greenchef.com
Sursă foto: 123rf.com