Multe rețete de sosuri sau supe crème sunt mai savuroase, dacă folosești smântână. Uneori, însă, descoperi că smântâna pe care o aveai de ceva vreme prin frigider a expirat sau, poate, nu mai este deloc. Iată cu ce poți înlocui smântâna când gătești!

Preparatele mai puțin pretențioase care necesită smântână sunt întotdeauna mai bune când adaugi și acest ingredient, chiar dacă poate fi lăsat deoparte.

O cremă pentru tort sau un blat pretențios de prăjitură care necesită smântână nu pot fi făcute altfel. Dar o supă cremă, un sos, niște paste sau o salată pot fi făcute și cu alte ingrediente care pot fi folosite în loc de smântână. Și iată cu ce poți înlocui smântâna când gătești rețete mai puțin pretențioase.

Poți înlocui smântâna cu unt și lapte

Pentru un piure delicios, pentru un sos de paste sau un sos gustos pentru salată, poți înlocui smântâna foarte ușor cu un amestec de lapte dulce și unt topit. Proporția cea mai bună ar fi o pătrime de ceașcă de unt topit omogenizat bine cu 3 sferturi de lapte dulce. Astfel, obții un amestec la fel de gras și de gustos precum smântâna, foarte bun pentru sosuri sau supe. Nu îl poți folosi însă la blaturi de prăjituri sau crème dichisite.

Smântâna mai poate fi înlocuită cu lapte bătut

O altă soluție ar fi laptele bătut, care este mai dulce decât iaurtul și de obicei mai gras, numai bun să îl folosești la un sos sau la piureuri. Laptele bătut este la fel de bun ca smântâna și în preparatele cu carne tocată. De asemenea, poate fi folosit la anumite blaturi pufoase de prăjituri sau pandișpanuri simple, în loc de smântână. Ba chiar este mult mai bun și face blaturile mai pufoase.

foto: 123rf.com