Cuprins
Piure sau cartofi mâncăm tot timpul anului, dar trebuie să găsești alte idei să înlocuiești cartofii prăjiți, mai ales pentru meniul de Sărbători. Noi îți propunem câteva variante de legume și boabe mult mai gustoase, dar care îți protejează silueta. Ține minte că o mică porție de 100 de grame de cartofi prăjiți are 320 de calorii! Merită să îi înlocuiești cu alte legume sănătoase, dacă ții la sănătatea și silueta ta.
Păstârnac dulce la cuptor
Cumpără câteva rădăcini de păstârnac, de mărime medie, nu foarte groase. Răzuiește coaja și pune-le într-o tavă la cuptor, stropite cu puțin ulei și zeamă de lămâie. Asesonează cu sare, un strop de piper și rozmarin. Lasă păstârnacul să se coacă bine la cuptor, la foc potrivit, și vei obține o garnitură delicioasă pentru friptura de pe masa de Crăciun.
Morcovi delicioși și sățioși
Se știe că morcovii sunt dulci, dar nu îngrașă așa cum o face o porție de cartofi prăjiți. Dacă vrei să înlocuiești cartofii prăjiți sau piureul cu o garnitură gustoasă și sățioasă, alege morcovii. Răzuiește coaja și pune-i într-o tavă, cu puțin ulei și condimente după gust sau cu o jumătate de cană de supă de legume. Lasă-i să se coacă la foc potrivit și vor fi minunați pe post de garnitură.
Păstăi de fasole condimentate
Cumpără fasole păstăi congelată și pune-o la fiert timp de 15 – 20 de minute, atâta timp cât capătă gust bun, textură crocantă, dar nu se fărâmițează. Apoi, scoate fasolea cu o spumieră și pune-o într-o tavă, cu foarte puțin ulei și diverse condimente, inclusiv boia picantă. Lasă fasolea câteva minute la cuptor, să capete o culoare aurie, apoi presară pesmet amestecat cu parmezan dat pe răzătoarea fină.
Fasolea păstăi nu îngrașă, dar constituie o garnitură delicioasă pentru preparatele din carne de porc. O poți servi cu maioneză simplă, cu maioneză amestecată cu iaurt sau cu un mujdei fin de usturoi.
Dovlecei copți
Curăță bine dovleceii de coajă și taie fâșii lungi, groase de aproape 2 centimetri. Pune dovleceii pe foaie de copt într-o tavă, presară puțină sare, boia dulce și rozmarin și lasă-i să se coacă în cuptor. Poți să îi pregătești și pe grill, alături de niște ciuperci umplute cu brânză.
Lasă dovleceii să se coacă doar atât cât să capete margini aurii. Când sunt gata, pune-i alături de morcovi sau păstârnac copt și vei obține o garnitură deosebită pentru masa de Crăciun sau de Revelion.
Țelină la cuptor
Decojește țelina și taie batoane groase de 7 – 8 milimetri. Pune batoanele de țelină pe foaie de copt, într-o tavă, presară puțină sare, piper, cimbru și boia dulce, puțin ulei sau supă de legume. Lasă țelina să se coacă bine până capătă margini aurii. Apoi servește-o cu sosuri de iaurt sau de roșii, alături de friptura de porc.
Piure de conopidă
Dacă vrei să înlocuiești piureul de cartofi, încearcă un piure de conopidă. Iată cum să îl pregătești pentru a fi cât mai apetisant. Spală bine conopida, rupe buchețele potrivite și pune-o într-o tavă de sticlă termorezistentă. Adaugă câteva linguri de supă de carne sau de legume și presară sare, boia și cimbru, câte puțin din fiecare. Lasă conopida să se coacă bine, apoi pasează bine conopida coaptă și adaugă doar lapte pentru a deveni un piure sănătos, cu un conținut foarte mic de calorii.
foto: Shutterstock