Clivia miniata este originară din Africa de Sud și este înrudită cu amaryllis, fiind unul dintre cei mai longevivi și frumoși crini de apartament. Decorativă prin frunze, dar mai ales prin florile ei asemenea unor cupe de șampanie, această plantă înflorește de obicei în perioada rece a anului, ceea ce i-a atras și numele de ”crinul iernii”. Numărul florilor depinde de temperatura constantă din cameră (între 10 şi 20 grade Celsius) şi de lumina naturală. De aceea, este recomandat să o ții în permanență lângă o fereastră bine luminată, să aibă soare în fiecare dimineață. Pe de altă parte, are nevoie de un spațiu răcoros și bine aerisit, deoarece căldura și uscăciunea afectează florile care se ofilesc în câteva zile.

Trucuri pentru îngrijire

29370088_m

Clivia nu suportă uscăciunea, de aceea este bine să fie udată de două ori pe săptămână aproape tot timpul anului. După ce înflorește și se usucă florile, este bine să o uzi mai rar timp de câteva săptămâni, ca planta să intre într-un scurt repaus și să își refacă forțele pentru o nouă înflorire.

Începând din lunile octombrie – noiembrie, este bine să adaugi în apa cu care o uzi îngrășământ lichid pentru a stimula înflorirea în cursul iernii. După ce apare tija florală și primii boboci, trebuie să întrerupi administrarea de îngrășăminte.

Ţine minte!

  • nu suportă căldura de la calorifer;
  • de îndată ce apare tija florală, ține planta într-un spațiu răcoros și ud-o mai rar;
  • păstreaz-o într-un ghiveci de mărime medie, ca să producă mai multe flori;
  • puii care apar lângă planta mamă pot fi separați după ce au atins înălțimea de 15 cm și trebuie plantați în ghivece individuale de dimensiuni mici.

credit foto: 123rf.com