Crinii Amaryllis sau crinii de cameră sunt forțați să înflorească iarna, pentru a da mai multă culoare Sărbătorilor.

Florile mari, catifelate, sub formă de trompetă pot avea nuanțe atrăgătoare de roșu, roz, siclam, brun-roșcat sau portocaliu și galben.

Nu lipsește nici albul imaculat, de multe ori preferat de către cumpărători pe timpul iernii. Dacă îți place această floare și vrei să o păstrezi frumoasă ani la rândul, iată câteva sfaturi utile!

Repausul, obligatoriu vara pentru crinii Amaryllis

Crinul de ghiveci este o plantă tropicală cu bulb, care înflorește de obicei o singură dată pe an. Dacă îl cumperi înflorit în noiembrie sau decembrie, el își va păstra acest obicei de a face flori de Sărbători.

Dar are neapărat nevoie de o perioadă de repaus complet din iulie până în octombrie, timp în care trebuie umezit pământul foarte rar și lăsate frunzele să se usuce complet.

Ghiveciul cu pământul uscat se păstrează la umbră și la răcoare până în octombrie sau noiembrie, când se udă din nou și se pun îngrășăminte solubile în apă pentru a stimula înflorirea. Ai nevoie de soluții pe bază de potasiu și fosfor, care se administrează de două ori pe lună din februarie până în lunile mai, iunie.

Pământ proaspăt în ghiveci

Dacă bulbul dă semne de viață sau vrei tu să îl trezești din hibernare, este indicat să îl scoți cu grijă din ghiveci și să pui pământ nou, bogat, amestecat cu humus și turbă.

La baza ghiveciului se pune un strat de pietriș pentru a permite scurgerea apei. Crinii Amaryllis nu suportă umezeala excesivă. După ce schimbi pământul și începi să uzi bulbul, în două, trei săptămâni vor încolți muguri noi de flori și frunze.

Atenție la temperatura din cameră!

Când apare tija florară, ghiveciul se pune la lumină naturală, într-un spațiu încălzit, unde temperatura este frecvent peste 22 de grade Celsius. După înflorire, poți muta ghiveciul într-un spațiu mai răcoros pentru a se păstra florile mai mult timp.

Crinii Amaryllis nu suportă temperaturi prea ridicate și nici atmosfera uscată din casă. E bine să aerisești des camera în care ții acest crin.

Apa, niciodată prea multă!

Crinii de cameră nu suportă umezeala permanentă. Este bine să lași pământul să se usuce două zile înainte de a uda din nou, moderat.

Este suficient să fie puțin umed și planta va fi fericită. Umezeala în exces duce la putrezirea bulbului în câteva săptămâni.

foto: 123rf.com