Cremele de față care combat ridurile și cele care albesc tenul se numără printre produsele cosmetice cu cea mai mare concentrație de mercur. Este vorba în special de cremele vândute pe internet, produse de diverse companii fără certificare, cu ingrediente controversate.

Cercetători afiliați unui grup de lucru care reunește 110 ONG-uri din domeniul sănătății a publicat un studiu recent asupra produselor cosmetice vândute on-line din 15 țări. Studiul a analizat 271 de produse, timp de 13 luni, demonstrând că jumătate dintre ele sunt contaminate cu mercur în cantități mai mari decât limita admisă.

Mercurul folosit pentru albirea și întinerirea tenului

Cremele de față care promit să stopeze ridurile, să reducă petele de pe ten și roșeața pot conține mercur. În Uniunea Europeană, cosmeticele cu mercur sunt complet interzise, de aceea producătorii verificați din statele Uniunii au renunțat de multă vreme la acest ingredient.

În Statele Unite, cosmeticele cu mercur sunt permise doar dacă au 1 miligram/litru. Dar în țările din Asia nu există reglementări clare cu privire la acest metal toxic.

Iar majoritatea cremelor infestate cu mercur se vând pe internet prin marile rețele on-line precum Amazon sau Ebay.

Cele mai multe creme care conțin mercur au fost descoperite în rândul produselor cosmetice provenind din China, Pakistan, Mexic sau Thailanda.

Ce consecințe are mercurul asupra sănătății

Mercurul este folosit în diverse creme pentru ten deoarece blochează producția de melanină, estompează petele maronii și roșii, ridurile și pistruii.

Dar mercurul din cremele de față este ușor absorbit de organism. Este un metal radioactiv, otrăvitor și deosebit de periculos. Ingerat o perioadă mai lungă de timp, el provoacă alergii, afecțiuni ale rinichilor și ale sistemului nervos.

Odată cu creșterea nivelului de mercur din organism, apar tot felul de simptome îngrijorătoare: tremur nervos, probleme de concentrare, probleme de memorie, probleme cu echilibrul, slăbiciune musculară, probleme de coordonare și probleme de respirație.

Verifică de două ori eticheta produselor cosmetice pe care le folosești, să nu conțină deloc mercur, și evită peștii de ocean precum tonul sau macroul care sunt infestați cu mercur.