Numele de Cosmos pe care l-am împrumutat de la străini pare destul de nepotrivit pentru aceste flori delicate. Pe la noi li se mai spune fluturași, mărărițe, deoarece tulpina și frunzele lor seamănă cu cele de mărar, sau mustața flăcăului, tot din cauza frunzelor sale înguste și rare. Ca multe alte flori de vară, Cosmos are numeroase culori, de la albe și roz, până la violacee, mov sau grena. Cu cât ai mai multe în grădină, cu atât va fi locul mai colorat și mai vesel.

Cosmos are nevoie de puțină apă

Aceste flori sunt iubitoare de soare, de aceea trebuie cultivate doar în spațiile largi și însorite din grădină. Cresc înalte și se dezvoltă ca tufe bine ramificate de aproximativ jumătate de metru. Sunt excelente pe lângă garduri sau ziduri, dar nu trebuie să fie umbrite. Pot tolera un sol mai sărac și mai uscat, dar în aceste condiții trebuie săpate și udate mai des. Dacă au pământ bogat și reavăn la rădăcină, nu trebuie udate decât o dată la 3 sau 4 zile în perioadele caniculare.

Cum se înmulțesc

Este suficient să semeni în primul an, în lunile aprilie – mai, primele semințe de Cosmos și în anii următori vor răsări singure. Dar, dacă vrei să ai o paletă cât mai largă de culori, păstrează semințele de la fiecare tufă și seamănă-le în pământ bine săpat și afânat, primăvara. Aceste flori trăiesc doar un an, dar se înmulțesc singure din semințele care cad în grădină la sfârșitul verii.

sursa foto: 123rf.com

Care sunt cele mai frumoase flori de gradina pe care le poți crește, în funcție de anotimp.