Cercetătorii susțin că toate cosmeticele și detergenții pe care ne-am obișnuit să le folosim în cantități mari zi de zi emană și ele produse toxice pe bază de petrol, la fel de periculoase precum noxele emise de transportul în comun.

Poluarea aerului a ajuns de curând pe locul 5 în topul riscurilor de deces în lume. Spre exemplu, doar în Marea Britanie, 40.000 de oameni mor anual din cauza poluării.

Cosmeticele și detergenții parfumați, un pericol ascuns pentru sănătate

Substanțele volatile din produsele cosmetice precum parfumurile, detergenții de rufe sau odorizantele de cameră sunt un pericol pentru sănătatea noastră, chiar dacă nu le simțim efectele pe termen scurt.

Toate cosmeticele sintetice conțin substanțe volatile, menite să răspândească în jurul nostru o aromă plăcută, dar aceste substanțe sunt la fel de periculoase precum gazul din combustibilii auto, atrage atenția dr. Gessica Gillman, cercetător în cadrul Administrației Nationale a Oceanelor și Atmosferei din SUA. De asemenea, toate substanțele cu care ne curățăm casele, precum detergenții de vase, soluțiile de lustruit podeaua, gresia sau geamurile, sunt la fel de periculoase.

Studiul cercetătorilor americani a fost realizat în Los Angeles, unul dintre cele mai poluate orașe ale lumii. Concluzia studiului a fost îngrijorătoare. Suntem expuși poluării din casă, cu substanțe volatile din detergenți și parfumuri, de 10 ori mai mult decât afară, unde aerul este poluat cu gaze de eșapament și reziduuri industriale.

Top 5 cele mai periculoase substanțe din cosmetice

Ftalații, despre care s-a demonstrat științific că provoacă tulburări hormonale, nu mai sunt folosiți în industria cosmetică din Uniunea Europeană și SUA, dar se găsesc încă în cosmeticele provenite din Asia.

Parabenii, derivați din etili (etil, metil, izobutil, propil etc), provoacă de asemenea dereglări hormonale și afectează căile respiratorii. Încă se găsesc sub diverse forme în toate produsele cosmetice și în detergenții folosiți la curățenie.

Lauril-sulfatul, găsit îndeosebi în șampoane și săpunuri pentru a produce spumă, poate cauza afecțiuni ale pielii, căderea părului, dermatite și iritații ale ochilor.

Triclosanul, aflat în toate săpunurile, în pasta de dinți și în cosmeticele pentru îngrijirea tenului, afectează sistemul hormonal.

Acidul tetra-acetic sau EDTA este considerat cancerigen și provoacă afecțiuni dermatologice și intestinale. Se găsește în orice produs cosmetic sau detergent care produce spumă.

sursa foto: 123rf.com