Copilul plânge când îl lași la grădiniță. Este normal să te simți vinovată și frustrată când micuțul plânge. Învață cum să gestionezi situația pentru a face diminețile mai puțin stresante. În perioada grădiniței, se instalează anxietatea de separare. Mulți copii au sentimentul că părinții nu se vor întoarce după ei să-i ia acasă și că-i vor abandona acolo”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Ce faci atunci când copilul nu vrea să meargă la grădiniță

Copilul plânge când îl lași la grădiniță. Observă cu atenție ce-l deranjează

Uneori, plânsul poate fi un semn că există ceva în neregulă în locul respectiv. Nu trebuie să te lași controlată de toanele lui, dar merită să investighezi care sunt circumstanțele. Contează foarte mult și educatoarea. Observă cu atenție și vezi cum se poartă cu micuțul. Uneori, există și cadre didactice care nu au suficient tact sau care, pur și simplu, se înțeleg bine cu alți copii, dar nu rezonează cu al tău. Întreabă-l și cum se poartă alții cu el. Poate există colegi cu care nu se înțelege sau care îl hărțuiesc. Poate este exclus din jocurile cu alții și nu reușește să se integreze. Există soluții pentru aceste probleme. Trebuie văzut și dacă metoda aplicată se potrivește lui.

Copilul plânge când îl lași la grădiniță. Discută cu el

Discută cu micuțul despre ceea ce se întâmplă la grădiniță. Întreabă și educatoarea. Fii atentă și la jocurile lui, care pot fi un indiciu mult mai bun despre ce se întâmplă cu el la această vârstă. Amintește-i că-l iubești atunci când îl lași și nu uita să-ți iei un rămas bun călduros. Poate îl va ajuta și să-și ia la el ursulețul preferat sau o eșarfă de-a ta. Vorbește-i și despre emoții. Dacă este prea mic ca să identifice ceea ce simte, spune-i tu: ”înțeleg că acum ești supărat”. După aceea, arată-i avantajele și asigură-l că vei veni să-l iei. Dacă altcineva va veni după el, spune-i de la început asta. Anunță cadrele didactice dacă întârzii.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com