De ce îi e frică să doarmă singur

Uneori, copilul nu vrea să doarmă singur pentru că se teme de pericole imaginare, dar care pentru el sunt cât se poate de reale. Copiii au o imaginație foarte bogată, ceea ce include să vizualizeze foarte plastic posibilele amenințări. Poate problema a apărut după vizionarea unui film de groază. Sau a auzit despre un vecin care a fost tâlhărit ori a urmărit un buletin de știri plin de fapte violente. Poate a trăit chiar el un incident care l-a marcat. Se mai întâmplă să fie, pur și simplu, anxios. Discuția rațională nu este una care te va duce prea departe. Poți afla mai multe despre el observându-l cum se joacă sau cum desenează. În plus, poți face câteva lucruri simple, care vor da rezultate uimitoare.

Citește și: Copilul meu are cosmaruri. Ce e de făcut

Când copilul nu vrea să doarmă singur, dezvoltă o rutină de seară sănătoasă

Vremea de mers la culcare ar trebui să fie un moment în care toată lumea să se simtă relaxată. Alege o anumită oră și ține-te de ea. Asigură-te că are tot ce-i trebuie în camera lui și nu va trebui să se scoale. De exemplu, are paharul de apă pe noptieră, plușul preferat în pat etc. Înainte de a merge în dormitor, ar fi bine să facă un duș cald, să-și pună pijamaua și să se spele pe dinți. Își poate pregăti hainele și ghiozdanul pentru a doua zi. Apoi, fă-ți timp să stai cu el și să vorbiți despre ce s-a întâmplat în timpul zilei, în camera lui. Vorbiți despre planurile pentru a doua zi, în special despre lucruri pozitive. Citiți o poveste împreună. El ar trebui să fie deja în pat. Îmbrățișază-l, sărută-l și spune-i ”noapte bună”. Când copilul nu vrea să doarmă singur, dacă e micuț, poate ajuta o mică stratagemă, de tipul ”spray-ului anti-monștri cu care dai prin cameră înaite să ieși. Evită să-l lași la televizor cu două ore înainte de culcare. Totodată, ar fi bine ca în familie să nu fie certuri, critici și discuții în contradictoriu seara.

Ce să faci când copilul nu vrea să doarmă singur

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonDacă se teme de întuneric, lasă-i lampa de veghe și ușa deschisă, ca să te poată striga. Dacă zice că îi e frică de monștri, citește-i povești terapeutice special scrise pentru copiii anxioși. Dacă pentru o perioadă destul de lungă a dormit cu voi sau cu bunicii, alege să faci tranziția o dată cu un eveniment important din viața lui: a împlinit o anumită vrstă, a intrat la grădiniță sau la școală, v-ați mutat în casă nouă și are, în sfâârșit, camera lui. Explică-i că a intrat într-o nouă etapă, că e mai interesant așa. Noul lui statut îi oferă provocări, dar și avantaje. Nu vorbi niciodată în public de faptul că încă nu doarme singur, dar laudă-l dacă deja o face,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

 

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com