Copiii mici sunt curioși și tentați să încerce toate lucrurile pe care le găsesc în cale. Dacă ajung la cutia cu detergent și reușesc să înghită fie detergentul pudră fie capsulele cu gel sau cu balsam, situația este deosebit de gravă și numai ajutorul de specialitate îl poate salva.

Cele mai bune măsuri de prevenire

Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat, mai ales în baie sau în bucătărie unde are acces la detergenți și substanțe de curățat.

Ascunde detergentul de rufe sau pune-l într-un loc unde copiii mici nu pot ajunge.

Ai grijă deosebită în cazul în care folosești detergent sub formă de capsule să nu ajungă niciodată în mâna copiilor.

Capsulele frumos colorate, parfumate și moi arată ca niște bomboane sau acadele și prima reacție a copiilor este să le bage în gură.

Copilul a înghițit detergent: cum îi acorzi primul ajutor!

Sună la salvare sau la 112! Numai la spital, sub supravegherea medicilor, copilul va fi intubat și îngrijit corespunzător pentru a scăpa cu viață.

Spală repede mâinile și fața copilului cu apă rece, dar nu îi provoca voma și nu îi da să bea apă, lapte sau iaurt.

Detergentul i-a ars deja gura și esofagul când l-a înghițit. Nu trebuie să îl vomite și să provoace noi leziuni de-a lungul esofagului.

Spălături gastrice se fac numai la spital, unde copilul este tratat cu soluții care acționează ca un antidot împotriva detergentului.

De aceea, este important să iei cu tine cutia de detergent și să o arăți medicilor, spunându-le exact ceea ce s-a întâmplat, chiar dacă te simți vinovată.

sursa foto: 123rf.com