Copil dependent de internet. Ca să-l dezveți, fii un exemplu

Pentru a convinge un copil dependent de internet să facă ”detoxifiere digitală”, trebuie, în primul rând, ca tu să-i dai un exemplu. Dacă îi impui doar lui să facă asta, iar tu și soțul vă păstrați mobilele și stați chiar în fața lui pe internet, nu-l veți convinge nici pe el. ”Exemplul este cel mai puternic argument pentru micuț”, observă consilierul social Ștefania Hălăucă. ”De exemplu, dacă părinții sau frații mai mari stau pe Facebook, va fi foarte greu să-l convingi că pentru el nu e bine. Ar fi bine și să-l ajuți să nu se mai raporteze la ceilalți. Dacă ceilalți copii fac ceva, nu înseamnă că este și bine. De multe ori „să fim și noi în rând cu lumea” se poate dovedi dăunător.

Ghiozdanul cântărește un sfert din greutatea copilului – plângerea unei mame pe Facebook a declanșat o anchetă a Inspectoratului Școlar București

Cum calmezi starea de ”sevraj” la copilul dependent de internet

Ștefania Hălăucă consilier, Școala Familiei www.scoala-familiei.ro

Ștefania Hălăucă consilier, Școala Familiei www.scoala-familiei.ro

Dacă ai un copil dependent de internet, el poate reacționa violent sau poate deveni foarte agitat atunci când nu are acces la el. În primă fază, ar fi bine să-i răspunzi cu foarte multă iubire. Trebuie să ai mereu în minte că acest comportament este, în primul rând, manifestarea unui sevraj. De cele mai multe ori, nici micuțul nu înțelege de ce reacționează atât de puternic, chiar necontrolat. Ca în orice dependență, lipsa acelui lucru care „îmbată” creierul îl face să nu mai poată funcționa cum trebuie. Apoi, trebuie să dai dovadă și de foarte multă fermitate. Dacă un copil va primi acces la internet în urma unei crize de nervi sau a unui comportament violent, va învăța că așa obține ceea ce își dorește. Data viitoare când va dori ceva foarte mult, va fi violent, nervos, agitat. Nu este o acțiune 100% conștientă. Nu ar trebui nici să-i oferim accesul la internet ca mită / recompensă pentru cumințenie. Dacă faci asta, vei avea un dependent docil, însă tot dependent va fi, iar creierul lui tot va avea de suferit.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com