Cum să nu ai un copil dependent de smartphone. Cum previi dependența

Poți preveni dependența de telefon sau internet ”prin valori cultivate încă de când este mic. Trebuie să vadă exemplul personal al părinților, mai ales în perioada 0-7 ani. Dacă părinții l-au educat să facă sport, să citească, să repare anumite obiecte etc. și ei fac asta în mod curent, aceste lucruri vor rămâne în mintea adolescentului. Vei avea succes dacă în valorile lui de bază pe care și le-a însușit în copilărie intră un stil de viață sănătos, sportul, drumețiile, cititul, alte hobbyuri. Acestea îi vor da sentimentul de viață împlinită și va ști că așa e bine să trăiești. Astfel, el va face aceste lucruri, pentru intră în concepția lui despre viață. Sigur, va folosi și smartphone-ul, dar la un minim posibil și fără să uite de alte activități”, spune specialistul.

Citește și: Dependența de calculator sau televizor la copii. Cum îți ajuți copilul să nu devină dependent de ecrane

Copil dependent de smartphone. Simptomele dependenței de smartphone la copii:

– utilizarea conștientă chiar în contexte în care este interzis sau potențial periculos (de ex. la școală sau atunci când merge pe bicicletă);

– utilizare excesivă care cauzează conflicte cu familia;

– lipsa interacțiunii sociale reale în favoarea folosirii telefonului mobil;

– efecte negative la școală, în familie, în viața socială;

– probleme emoționale, teama exagerată de a pierde rețeaua sau a rămâne fără baterie;

– nervozitate exagerată atunci când este obligat să nu folosească telefonul;

– utilizare în exces în ciuda efectelor negative;

– verificare continuă a telefonului, chiar și la câteva minute; imposibilitatea de a se abține;

– insomnie sau probleme cu somnul din cauza verificării excesive a conturilor de social media chiar și noaptea;

– folosirea telefonului atunci când se simte trist, cu scopul de a se binedispune;

  • nevoia de a răspunde imediat la mesaje.

 

Cum ajuți copilul dependent de smartphone să ajungă la o utilizare benefică a telefonului

– Vorbește-i despre beneficiile, dar și despre pericolele utilizării smartphone-ului. Pune-i întrebări pentru a-și da singur seama de afectarea lui.

– Alcătuiți împreună un plan de comun acord pentru o folosire responsabilă a internetului. Acesta ar putea include și o anumită limitare a accesului. Există și programe care pot fi instalate pe telefon, care după un anumit interval de timp opresc conectarea.

– Stabiliți împreună să reduceți timpul petrecut în fața unui ecran. Dacă veți da și voi exemplu, ca părinți, îi va fi mai ușor să vă urmeze.

  • Stabiliți anumite momente în care întreaga familie să renunțe la folosirea telefoanelor mobile. De exemplu, la cină. Noaptea nu-și va lua telefonul în camera lui.

Citește și: Copil dependent de internet. Cum îl dezveți

Copil dependent de smartphone. Cum îl convingi să se lase

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Cel mai simplu mod de a-l convinge este să folosești pedeapsa sau / și recompensa. Totuși, această modalitate ține atâta timp cât e activ stimulul. Dacă, de exemplu, îi dai bani dacă face treabă în casă, în timp ce îi iei telefonul dacă face ceva rău, el se va conforma. După ce vei înceta să-l condiționezi, va ”plonja” din nou în telefon. Un alt mod de a-l convinge sunt modelele pe care el le urmează. În copilărie, până la 7 ani, micuțul își imită părinții și are nevoie de acceptarea lor. În adolescență, el are alte modele: colegi ”cool”, actori, profesori, personalități publice, vedete din social media, etc. Dacă ei fac și alte activități, atunci și el își va dori să le facă. Aici lucrează principiul contagiunii emoționale: spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com

Simulați copiii să încerce și jocuri in aer liber cu alți copii sau cu familie