Cum alegi gulii aromate și fragede

Primul indiciu să alegi gulii proaspete și dulci este culoarea. Leguma aceasta trebuie să fie de un verde deschis sănătos, să aibă coaja netedă, lucioasă și fără lovituri. Guliile prea mari și gălbui sunt deja bătrâne și mare parte din pulpa lor a devenit lemnoasă.

Guliile pot fi păstrate în frigider în compartimentul pentru legume, timp de aproape o săptămână, înainte să se deshidrateze. Pentru a păstra guliile mai mult timp, pot fi decojite, tăiate felii și congelate. Astfel, feliile de gulii pot fi folosite la mâncărurile gătite în cuptor sau la supe.

Cum se consumă și cum se pregătesc guliile

Guliile sunt deosebit de gustoase. Cu toate acestea, modul în care sunt preparate în bucătăria românească este destul de sărac. Ele se găsesc și iarna și primăvara din abundență și reprezintă o sursă bogată de vitamine și mineralele.

Pot fi consumate crude, curățate de coajă și stropite cu puțină zeamă de lămâie, în salate de crudități și de verdețuri. Gulia dulce și fragedă merge de minune cu brânzeturi fine, cu creme de brânză, cu pateuri de carne și aperitive din carne.

Guliile pot fi coapte la cuptor, umplute fie cu carne, fie cu un amestec delicios de legume și orez. Pot fi folosite la supe de legume sau la supe creme, împreună cu dovlecei, cartofi și țelină.

Moduri inedite de preparare

Guliile la grătar sunt un deliciu. Decojește gulia, taie rondele mari, stropește-le cu ulei, sare și piper, după gust, și pune-le pe grătarul încins câteva minute. Tot condimentate, feliile de gulii stropite cu ulei de măsline pot fi coapte în cuptor într-un vas de sticlă acoperit sau în folie de copt.

Guliile mai pot fi consumate și murate, într-un amestec de apă, ulei, oțet, sare și boabe de muștar. Pentru un aperitiv sănătos și delicios, pregătește o pastă de pește alb, de preferat din ton sau hering cu muștar și servește-o pe felii de gulii aromate.