Bolile de ochi de care pot suferi pisicile sunt date în general de streptococi și stafilococi. De îndată ce observi că pisica ta are ochii inflamați, roșii și scurgeri nefirești, mergi la medicul veterinar. Iar, dacă diagnosticul este conjunctivită, iată câteva sfaturi să tratezi această afecțiune acasă.

Conjunctivita la pisici poate să apară chiar dacă pisica ta nu ia contact cu alte animale. Ea poate avea mai multe cauze, viruși, bacterii sau stafilococi și se poate transmite la om, dacă nu menții o igienă riguroasă. În urma testelor, medicul veterinar va stabili cauzele conjunctivitei și îți va da un tratament adecvat.

Cu răbdare, cu atenție și cu respectarea normelor de igienă, boala pot fi tratată acasă. Iată și câteva sfaturi care te vor ajuta.

Conjunctivita la pisici și tratamentul recomandat

Boala poate fi tratată, dar dacă este dată de un virus, aceasta poate recidiva, mai ales pe timpul verii. In cazul în care conjunctivita la pisici este dată de bacterii precum Mycoplasma sau Chlamidophila, tratamentul va consta în unguente cu antibiotice. Există și conjunctivită alergică, iar aceasta se tratează cu corticosteroizi.

Indiferent de cauză, tratamentul este foarte important, deoarece boala avansează destul de repede, se cronicizează, dă dureri și afectează vederea.

Cum să aplici tratamentul

Pisica trebuie obișnuită încet și cu răbdare cu discheta de vată cu ajutorul căreia aplici unguentele sau cu tubul din care vei picura soluțiile indicate de medic. Pentru ea nu este deloc plăcut, asftel că există riscul să te muște și să te zgârie. Vei avea nevoie de ajutor, de cineva apropiat, care să țină pisica imobilă în timp ce aplici tratamentul.

Picăturile de ochi sau unguentele se pun în colțul intern al ochilor, venind cu mâna pe deasupra capului pisicii. Vorbește-i blând, încearcă să o liniștești și apoi oferă-i ceva bun de mâncare, pe care nu îl refuză nici când este bolnavă.

După 3 – 4 zile de tratament, deja se observă o ameliorare, dar boala nu este vindecată. Continuă tratamentul și mergi la medicul veterinar pentru a urmări evoluția bolii, astfel încât să fii sigură că ai scăpat definitiv și pisica ta nu mai suferă.

sursa foto: 123rf.com