Preparatele de bază de orez sau de paste pot fi congelate câteva săptămâni, dacă îți rămâne o porție sau două care nu au fost servite la masă. Orezul și pastele absorb sosul având o cantitate mare de amidon și, după ce se dezgheață sunt la fel de bune ca atunci când le-ai făcut!

Și mămăliga poate fi congelată fără să-și schimbe gustul! Întotdeauna pregătim mai multă mămăligă decât avem nevoie de la o masă și de cele mai multe ori o aruncăm, pentru că în frigider se acrește repede. Dar poate fi congelată în pungă, la fel ca orezul sau pastele, și o poți mânca mai târziu, peste câteva săptămâni.

Cum să congelezi fructele corect!

Congelează fructele roșii de vară precum căpșunele, cireșele sau vișinele în straturi, cu hârtie de copt între ele. Astfel, vor îngheța rapid și, când le vei dezgheța pentru a le folosi la prăjituri, nu se vor mai înmuia de tot. Cel mai bun recipient pentru congelarea fructelor este o cutie largă și scundă de plastic.

Cea mai bună metodă să dezgheți fructele și legumele zemoase este să pui pachetele înghețate într-un bol cu apă la frigider. Astfel se vor dezgheța treptat, dar vor rămâne reci și nu se vor înmuia prea tare.

Congelează inclusiv ouă, ca să faci economie!

Se întâmplă uneori să pregătești maioneză sau o cremă de prăjitură la care folosești doar gălbenușuri. Iar albușurile zac prin frigider și se strică. Pune-le la congelator și le poți folosi mai târziu la ciorbe sau la diverse aluaturi, unde nu trebuie neapărat să le bați spumă. Adaugă un praf de sare, amestecă ușor albușurile și pune-le într-o caserolă. La poți păstra la congelator aproape 3 luni.

Pasta de roșii poate fi și ea congelată

Alături de făină, nuci, unt sau albușuri, pasta de roșii este un alt aliment despre care puține gospodine știu că poate fi congelată. Și acest sfat te ajută să faci economie. Se întâmplă adesea să nu folosești toată pasta dintr-un borcan la o mâncare. Poți pune un strat de ulei deasupra și o poți păstra la frigider câteva zile, dar va mucegăi destul de repede.

Mai bine pui cantități mici pe o tavă îmbrăcată în hârtie de copt la congelator și astfel se va păstra luni de zile. Împarte de la început pasta de roșii în cantități potrivite, cât folosești la o mâncare și vei vedea ce simplu este să o dezlipești din tavă și să o folosești.

sursa foto: Shutterstock

imagine: Libertatea pentru femei