CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Mezeluri, brânzeturi, produse de patiserie, dulciuri, sucuri și conserve… tot ceea ce este procesat și produs în masă conține coloranți sintetici.

Este adevărat că industria alimentară mai păstrează coloranții din alimente de origine naturală, obținuți din plante și fructe, dar aceștia sunt folosiți în mare parte pentru produsele de lux, 100% organice.

Coloranții din alimente de origine naturală: buni, dar scumpi!

Dintre coloranții buni și inofensivi putem menționa cacaoa, scorțișoara, turmericul, betanina din sfeclă roșie, betacarotenul din morcovi, luteina din crăițe, clorofila din lucernă sau cărbunele vegetal din anumite ierburi carbonizate.

Coloranții din alimente se mai fac din pudre din mure, fructe de pădure, sfeclă roșie sau din carmin, dar toate acestea costă scump și se obțin greu, de aceea majoritatea alimentelor este colorată cu aditivi sintetici.

Iar coloranții artificiali sunt controversați și unii dintre ei au o mulțime de contraindicații și efecte periculoase pentru sănătate, mai ales când sunt consumați zilnic.

Aditivii și coloranții artificiali de care să te ferești

Industria dulciurilor și a alimentelor semipreparate, precum pizza sau mezelurile, folosește multe ingrediente cancerigene, care favorizează apariția tumorilor sau a altor boli cronice digestive și hormonale.

Chiar dacă multe produse conțin un procent foarte mic din acești coloranți, considerat totuși inofensiv și acceptat de organismele de control, ei reprezintă un pericol, mai ales pentru copii.

E 102 sau tartrazina

Are culoarea galbenă, imită portocalele și se găseşte în băuturi alcoolice şi nonalcoolice, precum sucurile cu aromă de portocală, dar și în fructe confiate, produse de cofetărie, îngheţate, creme, biscuiţi, brânză topită, produse lactate aromate, icre de peşte, supe instant sau maioneze. El poate provoca la copii astm, rinite și urticarie. 

E 104 sau galben de chinolină

Este mai periculos decât E 102, poate provoca alergii, astm, dermatite şi sindromul ADHD.

E 110 sau galben portocaliu

Se foloseşte la prepararea sucurilor, dulciurilor şi gumelor de mestecat. Provocă alergii, congestie nazală, astm şi disfuncţii ale percepţiei gustului.

E 150 sau culoarea caramelului

Este prezent în dulciuri, bere neagră, dar şi în whisky.

E 151 sau negru briliant

Se găseşte în ciocolata neagră sau mezeluri. Este un colorant care, în timp, produce cancer.

E 131 și E 133 sau coloranții albaștrii

Se găsesc în diferite bomboane, sucuri şi, cel mai mult, în guma de mestecat. Produc afecţiuni ale cavităţii bucale şi au o acţiune cancerigenă puternică.

E 122 sau azorubina

Apare în preparatele din carne, dulciuri, creme şi băuturi. Poate provoca mai multe forme de cancer. 

E 123 sau colorantul roșu amarant

Este la fel de periculos precum E110, este cancerigen și a fost deja interzis în SUA, Rusia și unele state ale Uniunii Europene. El se folosește tot în industria dulciurilor.

E127 sau eritrozina

Un alt colorant de culoare roșie, provoacă apariția tumorilor la animale, în special cancer al tiroidei. Se adaugă în alcool, dulciuri și sucuri de proveniență dubioasă.