În forma pură, clorul este un gaz otrăvitor, dar este prezent în natură în numeroase substanțe dintre care unele ne sunt de folos, precum clorura de natriu care este sarea. Marele lui atu este acela că distruge o largă varietate de microbi, viruși și bacterii.

Este un dezinfectant puternic folosit și pentru a purifica apa pe care o bem, dar și pentru dezinfectarea a numeroase obiecte de uz casnic, alimente, cosmetice sau produse medicinale.

Clorul în bucătărie și efectele lui nocive

Am auzit adesea vorbindu-se despre clor că este toxic și că nu trebuie să mai folosim detergenți pe bază de înălbitori. Se știe deja că soluțiile pe bază de clor distrug mediul înconjurător, atacă flora, apele și fauna, distrug moleculele de ozon din atmosferă.

Dacă folosești clorul în bucătărie și la curățenie în casă, fără protecția de rigoare, fără mănuși și o mască pe față, îți irită nasul, ochii și tenul și poate provoca reacții alergice severe.

Pe de altă parte, folosit intensiv clorul atacă tocmai obiectele pe care vrei să le faci impecabil de curate și strălucitoare. Spre exemplu, clorul atacă suprafețele cromate, faianța și chiar țevile de scurgere a apei.

Există și avantaje!

Oricât de blamat ar fi clorul, el are și părțile lui bune, dacă este folosit responsabil. Este un dezinfectant puternic și își păstrează proprietățile chiar dacă este diluat cu multă apă.

Nu folosi niciodată clorul la fel de concentrat ca atunci când îl cumperi din comerț. La o parte clor, adaugă trei părți de apă și spală cu el pe jos prin bucătărie, spală frigiderul, congelatorul, rafturile pentru alimente și toate suprafețele care trebuie dezinfectate. Nici o altă soluție nu este la fel de eficientă precum clorul.

Dar ai grijă să deschizi larg fereastra când îl folosești, să porți mănuși de protecție și, eventual, o mască de tifon pe nas. Dacă este diluat corespunzător, clorul este mult mai puțin toxic decât detergenții care degresează și curăță petele dificile. În plus, te scapă și previne reapariția mucegaiului.

sursa foto: Shutterstock