Cuprins
Cireșul japonez este o adevărată bijuterie în grădină. Îl putem admira înflorit în diverse parcuri și grădini botanice din România în luna aprilie. Este un copac decorativ care ne cucerește cu florile delicate, cu nuanțe de roz palid sau roz aprins.
Sunt multe varietăți de cireș japonez, dar poate că cea mai frumoasă și decorativă dintre ele este varietatea Kanzan, cu flori mari roz, bătute, grupate în buchete bogate, cu petale ondulate ca de trandafiri. Acest soi de cireș decorativ este, poate, cel mai spectaculos, dar și cel mai rezistent la frig și îl întâlnim peste tot în Europa și în America, deoarece se adaptează ușor la temperaturi mai scăzute primăvara.
Sakura – simbol al artei japoneze
Cireșul japonez nu are fructe comestibile. Micile lui cireșe brune sunt prea amare pentru a fi consumate. El este cultivat în mod special pentru frumusețea florilor pe care japonezii le folosesc adesea glazurate cu zahăr pentru a decora prăjituri și torturi de nuntă.
În limba japoneză, floarea de cireș poartă numele de sakura și este, alături de crizantemă, cel mai important simbol floral din arta și cultura japoneză.
Sakura este cântată în poeme, în picturi și desene grafice și reprezintă fragilitatea și frumusețea vieții în fața sorții implacabile.
Câteva detalii științifice
Numele științific pe care îl are cireșul japonez este Prunus Serrulata și face parte din marea familie a plantelor Rosaceae.
Este considerat un arbore de talia a III-a deoarece poate poate ajunge la o înălțime de 10 – 15 metri și dezvoltă o coroană foarte largă (până la 9 m în diametru, la arborii bătrâni).
Acest copac decorativ este originar din Asia unde crește în Japonia, China și Korea. Frunzele sunt ovale și la multe soiuri ele au culoarea roșie când sunt foarte tinere, apoi devin verzi pe măsură ce cresc. Florile sunt grupate câte 3-5 în buchete, la unele soiuri fiind albe, dar la cele mai multe specii de cireș japonez ele fiind roz, culoarea lui specifică.
O altă caracteristică a acestui pom este faptul că înflorește înainte de înfrunzire, în luna aprilie, și oferă un spectacol fascinant de crengi pline de flori roz.
Cireșul japonez – diverse soiuri
‘Amanogawa’ – formă columnară, ajunge la 10 m înălțime; florile sunt parfumate, de culoare roz-deschis, simple sau ușor involute.
‘Hisakura’ – are o creștere viguroasă; florile sunt simple, de culoare roz.
‘Kanzan’ – ajunge până la 8 – 12 metri înălțime; frunzele tinere sunt roșcate, iar florile duble, mari, colorate roz intens.
‘Kiku-shidare-sakura’ – crește sub formă de arbust, ajungând la 2,5 metri înălțime; ramurile sunt lăsate, iar florile roz închis, duble, grupate câte 3 – 4 în buchete.
‘Shirotae’ – are o creștere redusă, ramurile sunt arcuite; frunzele sunt adânc dințate, toamna devin galbene; florile sunt albe, mari, simple și parfumate.
‘Ukon’ – varietate cu flori galbene-verzui, duble, mari de 4 – 5 cm.
Când se plantează
Cea mai bună perioadă să plantezi cireșul japonez la noi în țară este primăvara devreme, la începutul lunii martie, dacă pământul nu este înghețat.
Pentru rezultate optime, ar fi bine să cumperi un copăcel cu rădăcini bine dezvoltate și cu balot de pământ fertil care hrănește rădăcinile.
O altă perioadă în care poți cultiva cireșul japonez este toamna, în lunile octombrie – noiembrie, înainte de primele zăpezi. În acest caz, copacul tânăr trebuie protejat de îngheț cu folie protectoare specială.
Cum alegi cel mai potrivit loc
Acest copac decorativ se dezvoltă foarte bine în soluri bogate în humus, dar poate crește și în soluri mai nisipoase, dacă adaugi în pământ gunoi de grajd și pământ bun amestecat cu un compost de calitate.
Alege în grădină un loc însorit și cât mai liber, având în vedere că acest pom va dezvolta o coroană rotundă pe un diametru de cel puțin 3 – 5 metri. Ține cont de faptul că cireșul nu se va dezvolta la umbra altor copaci și nici nu suportă locurile umbrite.
Sapă bine pământul înainte, adaugă compost și gunoi de grajd și fă o groapă generoasă. Toarnă apă, plantează pomul și adaugă pământ fertil.
Cum îngrijești cireșul japonez
Cireșul cu flori roz iubește soarele, iubește căldura, dar rezistă bine și la iernile reci din România, dacă este ocrotit în lunile decembrie – ianuarie, când sunt temperaturile cele mai scăzute.
Dacă este plantat la soare se va dezvolta armonios.
Are nevoie de apă în mod constant în perioadele secetoase, dar nu suportă să stagneze apa la rădăcină. De aceea nu este bine să îl cultivi în soluri argiloase sau mocirloase.
Primăvara devreme este bine să aplici și un îngrășământ pentru arbori decorativi, de preferință organic, sau îngrășăminte sub formă de batoane cu eliberare prelungită.
Tăierile, importante pentru coroană
Încă din primii doi – trei ani trebuie să tai ramurile pentru a da o formă rotundă și frumoasă coroanei. De asemenea, se taie ramurile rupte sau rănite, pentru că ele atrag fungii și mucegaiul.
Ca la orice pom fructifer, se taie ramurile care se intersectează la interiorul coroanei pentru ca spațiul din interior să fie cât mai bine aerisit.