Pete de cireșe pe covoare, fețe de masă sau cearșafuri

Înmoaie un burete de vase în apă rece și șterge cât mai bine pata de cireșe. Apoi stoarce zeamă de lămâie direct pe pată și freacă ușor cu același burete până când dispare orice urmă de suc de cireșe. În cazul covoarelor, după ce ai scos pata, șterge zona cu o lavetă cu apă rece. Fața de masă sau cearșafurile pătate trebuie spălate imediat după ce le-ai curățat cu zeamă de lămâie să nu se îngălbenească.

Pete de cireșe pe materiale sintetice

Dacă ai pătat cu cireșe o bluză sau o fustă din material sintetic, înmoaie repede rufele în apă rece și curăță pata cu zeamă de lămâie. Dacă nu iese de la prima încercare, fă o soluție din apă caldă și detergent lichid de rufe în părți egale, la care adaugi 2 linguri de oțet alb și lași zona pătată să se înmoaie timp de 15 minute. Apoi spală haina în mod obișnuit cu detergent de rufe.

Pete de cireșe pe hainele din bumbac sau in

Dacă hainele respective sunt albe, fixează zona pătată deasupra unui vas de metal și toarnă peste pată apă clocotită, cu grijă să nu te arzi. Apoi, lasă haina la înmuiat în apă caldă cu detergent timp de 30 de minute și pune-o la spălat în mașină. Dacă hainele sunt colorate, încearcă să scapi de pete cu zeamă de lămâie, dacă nu se decolorează și celelalte culori.

Petele de cireșe pe haine din piele naturală și piele întoarsă

Pregătește o soluție din apă caldă și detergent de rufe și agită bine până se formează un strat gros de spumă. Înmoaie bine pata de cireșe cu apă rece și freacă ușor cu un burete cu spuma de detergent. Șterge ușor cu o levată moale și uscată și lasă haina să se usuce. În cazul în care pe eticheta acestor haine este recomandat să le cureți doar la curățătoriile chimice, nu este indicat să încerci acasă să scoți petele dificile.

Pete de cireșe pe mobila din lemn

Șterge pata mai întâi cu puțină apă rece și apoi cu un burete înmuiat în spumă de detergent, până când dispare orice urmă. Dacă pata este proaspătă, ai șanse mari să scapi definitiv de ea. Dacă este o pată mai veche, folosește acid oxalic, o lingură la 300 ml de apă, și șterge bine cu această soluție, să intre în fibra lemnului, apoi clătește zona cu o lavetă înmuiată în apă curată. La final, lustruiește cu ceară, dacă mobila este lăcuită.

Vezi traditionalele rețete de gem de cireșe!

Photo credit: Zayabibu / Foter / CC BY-ND

Vezi și cum poți face cea mai bună dulceata de cirese.