Ciobăneştii sunt de mare preţ la stână. Cu cât au mai mulţi, cu atât ciobanii se simt mai în siguranţă. Sunt câini curajoşi, gata să se ia la trântă şi cu ursul, dacă se simt atacaţi. Şi nu sunt puţine poveştile adevărate cu ciobăneşti care şi-au dat viaţa pentru oamenii pe care îi păzeau. Pentru ei, familia este foarte importantă şi au un instinct puternic de a-şi proteja stăpânii.

Federaţia Chinologică Internaţională a omologat provizoriu două rase de câini ciobăneşti din România: carpatin şi mioritic. Cea de-a treia, ciobănescul de Bucovina, este în curs de omologare, iar crescătorii de elită speră să obţină un răspuns afirmativ.

Ciobănescul carpatin

Masiv, impunător şi cu un cap frumos, ciobănescul carpatin te face să-l iubeşti din prima clipă. Are blana deasă, de culoare cenuşie, amintind de strămoşul lup. Botul este lung, iar ochii mici şi migdalaţi au culoarea brun închis.

Ciobănescul mioritic

Un paznic excelent şi un câine de însoţire foarte atent, ciobănescul mioritic este un câine deosebit de inteligent, cu o privire curioasă şi alertă.
Se deosebeşte uşor de ciobănescul carpatin prin blana bogată şi foarte lungă. Botul este mai scurt decât al carpatinului, iar ochii mai mari, de culoarea alunei sau brun închis.

Ciobănescul de Bucovina

Cunoscut şi sub numele de „dulău”, este un câine înalt, cu o constituţie atletică. Blana poate avea nuanţe deschise, de la alb la culoarea untului, pătată cu negru sau maro.

Ciobăneşti negri ca noaptea

În următorii ani, este posibil să fie recunoscută a patra rasă de ciobăneşti, numiţi de crescătorii lor „Corbi”. Au blana neagră şi lucioasă, iar coada la fel de lungă şi de stufoasă ca a carpatinului. Aceşti câini sunt întâlniţi în Braşov, Rucăr-Bran sau Argeş.

Hrana, în porţii moderate

Fiind un câine de talie mare, hrana şi porţiile zilnice trebuie adaptate dimensiunii sale. În perioada de creştere, puiul trebuie să ia în greutate 200 g pe zi. În doi ani, va atinge greutatea unui adult. Hrana zilnică trebuie să fie săracă în grăsimi şi bogată în vitamine şi minerale, iar crescătorii recomandă specialităţile pentru câinii de talie mare din comerţ.

►APRECIAŢI PENTRU TEMPERAMENT

Dincolo de frumuseţea lor, de ţinuta suplă şi în acelaşi timp puternică, ciobăneştii sunt iubiţi pentru firea lor calmă şi echilibrată. Sunt câini tenace şi hotărâţi, iar ceea ce învaţă de la stăpâni nu uită niciodată. Lipsiţi de pretenţii, câinii mioritici se adaptează rapid la condiţii aspre şi rezistă la temperaturi foarte scăzute. La mâncare nu fac mofturi, iar rezistenţa faţă de boli este crescută.

sursa foto: www.carpatin.net