1. Alege cu atenție culoarea pereților

Un pas important în amenajarea oricărei camere este alegerea culorii potrivite pentru pereți, însă provocarea este mai mare când vine vorba de spații mici. Nuanțele închise absorb lumina și lasă impresia unei camere mai mici și claustrofobe. Pe de altă parte, dacă alegi culori deschise, dormitorul va părea mai luminos și mai spațios. Drept urmare, una dintre cele mai potrivite opțiuni pentru un dormitor mic este paleta de culori deschise.

Coordonarea este o caracteristică importantă în designul unei camere și cel mai bun mod de a o evidenția este prin alegerea vopselei. Pentru un dormitor mic, este recomandat să alegi o schemă de culori monocromatice, pentru a crea fluiditate și a lăsa impresia unui mediu spațios. Colorarea camerei în nuanțe diferite sau opuse va segmenta încăperea și astfel va părea mai mică decât este.

2. Folosește spațiul vertical

Când ai de-a face cu o cameră mică, este bine să gândești vertical. Ce înseamnă acest lucru? Chiar dacă nu ai mult spațiu la nivelul podelei, te poți folosi de pereți pentru a crea iluzia unui spațiu înalt. Fiecare dormitor are nevoie de dulapuri pentru depozitare, iar o amenajare verticală a camerei este o soluție eficientă pentru a îmbina utilul cu plăcutul. Așadar, poți crea impresia unei camere înalte și spațioase prin folosirea unor dulapuri sau rafturi care pornesc de la podea și sunt suficient de înalte să ajungă până la tavan. Un truc pe care designerii îl folosesc în astfel de camere este vopsirea dulapurilor sau rafturilor în aceeași nuanță cu pereții, pentru a face camera să pară mai mare.

3. Foloseşte oglinzi

Dormitorul ar trebui să aibă cel puțin o oglindă mare, astfel încât să îți poți verifica ținuta din cap până-n picioare înainte de a pleca de acasă. Aceste accesorii decorative reprezintă, totodată, și cea mai simplă metodă de a păcăli privirea și a lăsa impresia unei camere mai mari decât este în realitate. Opțiunile pentru alegerea și aranjarea oglinzilor din dormitor sunt variate. Pe de o parte, pot fi amplasate pe ușile dulapurilor sau deasupra dressingului. Pe de altă parte, poți pune o oglindă mare deasupra patului sau poți grupa mai multe astfel de obiecte mici într-un cadru elegant, pe un perete.

4.  Alege mobilă cu picioare

Micile detalii contează și pot face diferența. Pentru a lăsa impresia unui spațiu aerisit, poți alege să amenajezi dormitorul cu piese de mobilier cu picioare. Acest lucru nu înseamnă că toate obiectele din cameră trebuie să respecte acest model, însă este recomandat ca măcar unul să fie cu picioare. Obiectele de mobilier de acest tip lasă podeaua la vedere și astfel este vizibil mai mult spațiu din cameră.

5. Păstrează ordinea

O cameră ordonată este cheia percepției asupra spațiului și va face o încăpere mică să pară mai mare. Aranjează hainele în sertare și evită să le lași aruncate prin cameră, pune creioanele într-un borcan, în loc să le lași împrăștiate pe birou, nu încărca spațiul cu multe obiecte decorative și renunță la lucrurile care nu sunt esențiale. Păstrând un spațiu aerisit și ordonat, poți înlătura senzația de claustrofobie pe care o cameră mică ți-o poate da.

Amenajarea unui dormitor mic este o provocare prin care, dacă o gestionezi corespunzător, poți crea un spațiu confortabil și plăcut privirii.

Sursă foto: Photographee.eu/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu acaju.ro