Suntem în plin sezon de înmulțire al gândacilor de Colorado, care pot depune mii de ouă într-o singură săptămână, dacă nu sunt depistați la timp. Ei atacă în special cartofii, atât frunzele, cât și tuberculii, roșiile, vinetele, ardeii, varza, dar și unele specii de flori larg răspândite în grădinile de vară. Dacă observi găuri în frunzele ardeilor sau ale cartofilor, verifică legumele să descoperi unde sunt ascunși gândacii. Ei stau de obicei pe spatele frunzelor, unde depun și ouăle și unde se dezvoltă mai târziu larvele. Iată ce poți face ca să scapi cât mai repede de ei.

Soluții non toxice împotriva gândacului de Colorado

Dacă numărul gândacilor și al larvelor nu este copleșitor, pune-ți mănuși de protecție, ia cu tine un borcan cu capac și culege-i de pe frunze dimineața devreme, când sunt amorțiți. Umple borcanul cu apă și lasă gândacii înăuntru cel puțin o săptămână, apoi folosește această soluție diluată cu multă apă să stropești plantele.

Utile sunt și soluțiile pe bază de ardei iuți, usturoi sau frunze de nuc. Lasă ardeii iuți sau usturoiul la macerat, în proporție de 20 de ardei sau căței de usturoi la 1 litru de apă fierbinte. Diluează maceratul de apă rece și stropește plantele, după ce ai adunat cât mai mulți gândaci și larve de pe tulpini și frunze. În mod similar, pregătește un macerat din 2 kg de frunze de nuci la 2 litri de apă și, după ce este gata, strecoară soluția și diluează cu 4 litri de apă, pentru a stropi cartofii.

Plantează în jurul legumelor pe care le atacă gândacul de Colorado flori care le pot proteja precum crăițele, gălbenele sau calomfir, dar și legume precum fasolea, usturoi sau sfeclă. Mirosul pe care îl emană aceste plante ține gândacii și melcii departe de grădina ta.

Săpun de casă și cenușă, pe placul legumelor

Deși este toxic, săpunul de casă pe bază de sodă caustică omoară gândacii, dar afectează prea puțin plantele. Pregătește o soluție din 200 g de săpun de casă tăiat mărunt la 2 litri de apă fierbinte. După ce s-a topit săpunul, adaugă frunze de pelin sau de gălbenele și lasă soluția să se răcească acoperită cu un capac. Diluează apoi cu 8 litri de apă și stropește legumele atacate de gândaci. Cenușa fină de lemn și cărbune omoară gândacii și larvele acestora. Este bine să o presari și pe frunzele cartofilor, dar și pe sol, în jurul lor, ca larvele gândacilor să nu ajungă la tuberculi. În plus, cenușa de lemn conține o serie de minerale utile pentru dezvoltarea legumelor, precum potasiu sau fosfor.

sursa foto: 123rf.com

 

Citește și: Soluții garantate care te scapă de gândacii de bucătărie