Cât timp pot sta la congelator cârnații de porc

Cârnații proaspeți, după ce au stat o zi afară, în ger, să se usuce puțin, pot fi împărțiți în mai multe porții și ambalați în pungi alimentare care se pot vida. Nu este musai să le videzi, dar carnea stă mai bine în acest fel.

Păstrați la congelator, cârnații pot fi consumați timp de un an de zile, fără să își schimbe gustul, deoarece sarea și condimentele iuți păstrează carnea fragedă.

O metodă și mai bună este să învelești cârnații în hârtie cerată și apoi să îi pui la congelator, deoarece în hârtie stau mult mai bine, decât în pungi.

În cămara rece sau în balcon

E bine să păstrezi cârnații de porc prăjiți sau copți, mai ales dacă sunt puțin afumați, într-o cămară foarte rece sau în balcon, dacă temperaturile nu depășesc 2 – 3 grade Celsius. În acest caz, pot fi înveliți în hârtie cerată sau în clasica hârtie de copt, ca să nu se usuce prea tare și să își schimbe gustul.

La borcan, cu untură proaspătă

Vechea metodă să păstrezi cârnații în untură, care se practica peste tot la țară, a rămas la fel de bună și azi.

În loc să îți ocupe locul în congelator, mai bine îi prăjești câteva minute pe o parte și pe alta și îi pui într-un borcan cu gura largă. Toarnă apoi grăsimea caldă peste ei și lasă-i să se răcească treptat în balcon sau la beci.

Ținută la rece, untură nu râncezește și previne apariția mucegaiurilor, astfel că poți consuma cârnații peste iarnă fără teama că se vor strica. Ai grijă, însă, când cresc temperaturile afară să îi muți în congelator.