Principalele cauze pentru care ne plângem de dinții sensibili sunt calitatea deficitară a smalțului și retracția gingiilor. Cea mai bună soluție să eviți durerea, când ai dantura sensibilă, este să folosești pastă de dinți special concepută pentru aceste probleme și să eviți alimentele care afectează dinții.

Bineînțeles, igiena dentară strictă și folosirea unei periuțe moi, interdentare se adaugă acestor prevederi.

Fructe pe care să le eviți dacă ai dinții sensibili

Portocalele: sucul lor este un acid destul de puternic și afectează smalțul dinților, dacă este un smalț subțire și fragil.

Lămâile: ferește-te de sucul loc acru și acid, care poate provoca dureri dinților sensibili. Nu poți folosi decât coaja de la lămâi în diverse preparate.

Grepfruit: este la fel de acid ca lămâia și este o pacoste pentru dinții sensibili, mai ales dacă îl pudrezi cu zahăr.

Ananasul: fie că îl consumi crud sau din compot, este la fel de rău pentru dinții tăi sensibili, din cauza concentrației mare de zahăr și de acizi care atacă smalțul fragil.

Prune: sunt fructe acide, chiar dacă nu par acrișoare, dar ele îți pot provoca dureri, dacă ai dantura foarte sensibilă.

Compotul, dulceața, fructele zaharisite: și de ele trebuie să te ferești, deoarece au o concentrație mare de zahăr care atacă dinții.

Legume acide de evitat

Roșiile: considerate azi mai degrabă fructe, roșiile au o zeamă acidă care provoacă neplăceri persoanelor cu dinți sensibili; ar fi bine să le consumi moderat sau în combinație cu alimente alcaline precum brânza sau ardeiul.

Soia: ar fi bine să eviți preparatele pe bază de soia, deoarece și aceasta atacă smalțul dinților.

Mazărea: oricât ar părea de dulce și gustoasă, este o leguminoasă acidă și îți poate provoca neplăceri gastrice și dureri de dinți.

Preparate și băuturi pe care să le eviți

Încearcă să consumi mai rar sau chiar deloc preparatele de mai jos. Toate conțin foarte mult zahăr și acizi care atacă smalțul dinților. Pe lângă ele, evită băuturile sau ciorbele prea fierbinți, dar și băuturile cu gheață. Variațiile extreme de temperatură provoacă dureri când ai dinții sensibili.

  • Cafeaua, sucurile și apa cu gheață
  • Supa de roșii
  • Înghețata
  • Sucurile acidulate de tip cola
  • Bomboanele, mai ales cele acrișoare
  • Sucul de portocale
  • Băuturile energizante

sursa foto: 123rf.com