CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Poți cultiva ușor câteva specii de legume la ghivece, chiar dacă nu ai grădină. Îți trebuie o terasă sau un balcon deschis și spațios, care să beneficieze de soare dimineața, dar să nu se încingă după amiaza.

Este nevoie și de umbră, mai ales în partea de jos, unde se află vasele în care sunt cultivate plantele.

Pământul și vasele necesare

Pentru legume la ghivece, ai nevoie de un pământ foarte bogat în nutrienți, cu mult humus, cu mraniță și cu îngrășăminte solide, cu eliberare prelungită. În magazinele dedicate grădinăritului există deja un amestec special pentru legume pe care îl poți îmbogăți pe parcurs, dacă este nevoie.

Vasele, fie ele ghivece sau jardiniere, trebuie să fie adânci și largi, pentru că legumele au nevoie de mai mult spațiu la rădăcină decât florile. Spre exemplu, pentru roșii sau castraveți ai nevoie de un ghiveci înalt de cel puțin 40 cm, cu un diametru tot de 40 sau 50 cm. Fasolea poate fi crescută în jardiniere adânci de 30 – 40 cm.

Roșiile cherry

Sunt mici, dar foarte dulci și gustoase. Iar dacă le mănânci direct de la tine din balcon, sunt și mai delicioase în salate.

Cumpără unul sau două ghivece adânci și largi și câteva răsaduri de roșii cherry. Le poți planta și tu din semințe, la distanță de 10 cm fiecare. În general, într-un ghiveci cu diametrul de 40 – 50 cm este bine să ai doar 3 tufe de roșii cherry.

Vei păstra doar răsadurile viguroase. Acestea au nevoie de 5 – 6 ore de soare zilnic, de aer proaspăt, așa că balconul nu trebuie închis.

Castraveții

Dintre legumele productive la ghiveci, castraveții se iau la întrecere cu roșiile. Le trebuie doar un vas adânc, îngrășăminte specifice și multă apă, să fie dulci.

Mai ai nevoie și de un suport solid din lemn pe care să urce tulpinile fragile, pentru a susține castraveții. Aceștia cresc foarte repede. Din momentul în care apare floarea, în câteva zile se formează fructul și într-o săptămână poate fi cules.

Fasolea

Dacă îți plac în mod deosebit tecile de fasole verde și fragedă, o poți cultiva în balcon, într-o jardinieră adâncă și largă. Trebuie să stea la soare și are nevoie de un suport solid pe care să se cațere.

Cu suficientă apă și lumină în fiecare zi, fasolea crește de minune și pe balcon, doar că acesta trebuie să fie deschis în aer liber. Într-un balcon închis nu cresc legumele de vară care au nevoie de mult aer și soare.

Ce legume mai poți cultiva la ghivece

Spanacul, salata verde și ceapa verde se numără printre trufandalele de primăvară care pot fi crescute în ghivece, iar răsadurile pot fi cultivate în luna martie.

Ardeii iuți și speciile de ardei grași pitici pot fi și ele cultivate în vase, într-un balcon bine aerisit și însorit.

Morcovii pot fi răsădiți din semințe, micile răsaduri rărite cât se poate de mult și bine udate. Se adaugă îngrășăminte și vor crește viguroase peste vară. Până în iulie-august poți să mănânci câțiva morcovi din jardiniera ta.

foto: Shutterstock