Fardurile pentru ochi nu pot fi realizate numai din ingrediente naturale și sigure, oricât de mult s-ar strădui cele mai bune laboratoare de cosmetice din lume. Este nevoie și de substanțe sintetice pentru a fixa culorile, pentru a combate sebumul și transpirația pleoapelor sau pentru a conserva fardurile cât mai mult timp.

Fardurile pentru ochi, la fel ca multe alte produse cosmetice pe care le folosim zi de zi, au părțile lor bune și mai puțin bune. Chiar dacă știm că dăunează pielii, ne place să le folosim pentru frumusețea noastră. Dar cel puțin le putem evita pe cele care conțin prea multe substanțe periculoase.

Topul celor mai periculoase ingrediente din fardurile pentru ochi

Carbon black (negru cărbune), folosit adesea și sub denumirile de furnace black, channel black, black no.2, este ingredientul care intensifică negrul din tușul de pleoape, din fardurile de pleoape și din mascara. Dar este strâns legat de apariția cancerului, așa că ar fi bine să eviți cosmeticele care conțin acest ingredient.

Aluminiul, sub formă de pudră, se folosește la fabricarea tuturor fardurilor, deoarece le conferă rezistență și aderență pe piele. Pudra de aluminiu nu prea poate fi evitată, există aproape în toate casetele cu farduri, de aceea ar fi bine să le folosești mai rar. Încearcă, totuși, să găsești și farduri fără aluminiu, pentru că există, chiar dacă sunt mai scumpe. Problema cu aluminiul este că acesta poate fi absorbit prin porii pleoapelor și rămâne în organism, generând în timp probleme cronice de la inflamații, la boli ale pleoapelor greu de tratat.

Thimerosal este o substanță folosită în fardurile pentru ochi datorită proprietăților sale antifungice și antiseptice, dar ea este toxică pentru organism. Studiile din ultimii ani au arătat că acest ingredient poate afecta creierul, dacă se ajunge la o folosire intensivă a fardurilor.

Compușii etanolaminei care apar pe etichetele casetelor de farduri cu abrevierile TEA, DEA și MEA au fost direct legați de apariția tumorilor la ficat. Acești compuși conțin nitrozamine, substanțe care pot provoca cancer.

Substanțe sigure din fardurile de pleoape

Mica nu este periculoasă pentru piele, decât dacă ai un ten foarte sensibil și alergic la diverse substanțe cosmetice.

Oxizii de fier sunt folosiți pentru a accentua anumite culori și nu reprezintă un pericol, ei fiind folosiți în cantități infime și nefiind periculoși pentru pielea fină a pleoapelor.

Oxidul de zinc și dioxidul de titan se găsesc în fardurile cu protecție solară, inclusiv în unele farduri cu SPF, și sunt considerate elemente sigure pentru piele.

foto: Shutterstock