Conservele de carne cu adevărat bune sunt cele încadrate la specialități culinare și cele care conțin peste 80% carne de calitate, de proveniență certificată. Dar conservele mai ieftine, de larg consum conțin în general foarte puțină carne macră și multe alte ingrediente dubioase.

Ce fel de carne se folosește

Sunt puțin producători care folosesc o carne de calitate de pe piept sau de spate la conserve. În general, se folosesc resturile de carne, vase de sânge și tendoane separate mecanic de pe oase. Se folosește până și cantitatea infimă de carne și piele de pe copite, gât și cap. Totul, în afară de oase, blană sau pene, se mixează, se amestecă bine folosind și condimente care acoperă gustul inițial al acestor ingrediente și se pune în conservele de carne.

Conform unui studiu realizat de ANPC, la 52% dintre conservele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de șorici în proporție de 20%, carne în proporție de 15% și sare, plasmă din sânge, organe, ulei și muștar în proporție de 13%. Iar la 25% din conservele analizate, al treilea ingredient este șoriciul. În concluzie, cantitatea de apă și substanțe de îngroșare naturale și artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorității produselor de acest tip, se arată în studiu.

Cele mai periculoase ingrediente

Încearcă să citești mereu cu atenție eticheta conservelor de carne pe care vrei să le cumperi. Dacă au o listă prea scurtă de ingrediente, dacă nu sunt menționate E-urile și agenții de îngroșare, dacă nu sunt menționate nici condimentele folosite sau procentul de carne, atunci este un produs de calitate îndoielnică.

De asemenea trebuie să te ferești de conservele de carne care conțin următoarele:

E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi.

E407 – Caragenanul este un gelifiant, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

E412 – Guma de guar este o polizaharidă folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator și agent de îngroșare. Poate provoca greață, flatulență și crampe.

E415 – Guma xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulență, diaree, crampe abdominale și scăderea glicemiei.

E450 – Difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reacții alergice, tulburări de tranzit intestinal și modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.

E452 – Polifosfații pot provoca alergii, dereglări hormonale, boli intestinale și creșterea valorii colesterolului. Polifosfații dezechilibrează balanța calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase, favorizând apariția osteoporozei.

E541 – Trifosfat pentasodic este un emulgator care poate provoca reacții alergice. Nu este autorizat în Australia.

E621– Monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

foto: 123rf.com