În magazinele aprovizionate cu specialități se găsesc azi numeroase tipuri de oțet, mai puțin cunoscute la noi. Oțetul din orez sau oțetul de Sherry au o savoare deosebită și dau un gust mai special anumitor preparate. Iată câteva dintre tipurile mai speciale de oțet, din ce sunt făcute și cum le poți folosi și tu în bucătărie.

Tipuri de oțet pe care e bine să le cunoști

Oțetul din mere

Este deja bine cunoscut și mulți preferă să folosească oțetul din mere la salatele din crudități deoarece are o aciditate mai scăzută. Gustul lui fructat se potrivește însă și cu salatele în care adaugi carne albă de pasăre, de pui sau de curcan. De asemenea, este foarte potrivit pentru marinatele în care ții carnea înainte de a coace la cuptor.

Oțetul balsamic

Este considerat mai sănătos și mai gustos decât oțetul din vin sau cel din mere, dar și mai scump, din cauza tehnologiei de preparare. Oțetul balsamic de calitate se face numai din mustul strugurilor albi cultivați în zonele calde ale Italiei, în special în Modena, și este păstrat pentru maturare între 10 și 25 de ani în butoaie de lemn. Cu cât este mai vechi, cu atât este mai bogat în arome. Este un oțet foarte concentrat și numai câteva picături sunt suficiente pentru salate sau pentru brânzeturile tari și fermentate.

Oțetul de Sherry

Este preparat din mai multe tipuri de vin, ca și vinul de Sherry, și este lăsat la maturare ani îndelungi în butoaie de lemn. Este un oțet foarte fin, cu un gust special și blând. Are o aciditate redusă, o culoare închisă, ca și oțetul balsamic și este ideal pentru vinegrete și sosuri roșii și picante.

Oțetul din trestie de zahăr

Este folosit foarte mult în bucătăria asiatică, în special în Filipine și Thailanda. Are un gust complex și ușor dulceag și se potrivește foarte bine la sosurile pentru salate și fripturi, la vinegrete, marinate și preparate picante.

Oțeturile aromate din orez

Mai puține cunoscutele tipuri de oțet din orez sunt preparate din vinurile de orez alb, brun sau roșu, la care se adaugă diferite condimente și ierburi aromatice. Se folosesc îndeosebi tarhonul, oregano, cimbru, piper, dafin sau busuioc. Pot avea o concetrație ridicată, în funcție de vin, dar sunt foarte parfumate și sunt folosite nu numai la salate sau fripturi, ci și la supele cu tăieței, dar și la anumite dulciuri.

Oțetul din trandafiri

Petalele de trandafiri de dulceață, foarte proaspete și culese dimineața devreme, se pun la macerat în oțet de vin alb de bună calitate. După câteva săptămâni, se obține oțetul de trandafiri cu un parfum delicat și apreciat nu doar în bucătărie, dar și în cosmetică. Este potrivit pentru salatatele ușoare din legume, dar poate fi folosit și pentru ten sau pentru păr, pentru probleme digestive ușoare sau pentru dureri de cap.

sursa foto: Shutterstock