Se folosesc tot mai des cuarțul, sticla și inoxul pentru blaturi de bucătărie rezistente, igienice și funcționale. Vechile materiale precum lemnul, granitul sau PAL-ul sunt ocolite acum de designeri care ne îndrumă către materiale cu un finisaj deosebit și o durată de viață nelimitată.

Înainte de toate, blatul de bucătărie trebuie ales în funcție de rezistența la umezeală și zgârieturi, iar materialul compozit sau sticla trec cu brio acest test. În al doilea rând, contează foarte mult ca blatul să nu devină un aspirator de microbi și fungi și să poată fi ușor de curățat și igienizat.

De asemenea, sticla, inoxul și granitul sunt avantajoase din acest punct de vedere pentru că pot fi curățate cu soluții dezinfectante, fără să își piardă frumusețea și culorile.

Blatul din cuarț

Acesta este fabricat din praf de cuarț și polimeri, într-o varietate foarte largă de culori și este deosebit de rezistent la zgârieturi și arsuri. Datorită faptului că suprafața lui nu este poroasă, nu se pătează și își păstrează luciul chiar și la temperaturi ridicate. Dar și prețul lui este ridicat! Cu toate acestea, este o investiție pe care o poți face pe termen foarte lung.

Din aceleași plăci de cuarț îți poți face blatul de bucătărie, dar și placajul de protecție pentru pereți în zona de lucru, fără să mai apelezi la clasica faianță. Bucătăria ta va arăta modern, iar plăcile din cuarț de pe perete sunt foarte ușor de curățat de petele de grăsime sau de praf.

Blaturi de bucătărie: sticla

Nu este o sticlă oarecare, este o sticlă termorezistentă și dură, deosebit de frumoasă, folosită pentru bucătării de mari dimensiuni. De asemenea, din această sticlă se pot face blaturile pentru zona de lucru, cât și blaturi pentru placarea pereților acolo unde ai aragazul, chiuveta și cuptoarele de gătit.

Sticla dă o notă de eleganță și este folosită îndeosebi pentru bucătăriile de lux. Ea trebuie combinată cu un mobilier modern, semilucios, cu fronturi simple, lipsite de încrustații sau modele. Dar este important să alegi o sticlă rezistentă la șocuri, cu o grosime de cel puțin 3 cm.

Marele avantaj este că poate fi găsită în orice nuanță și poate fi colorată la cerere sau decorată cu diverse modele și peisaje. În plus, este un material igienic și foarte ușor de dezinfectat.

Blatul din inox

Pentru o bucătărie în care se gătește mult, dar nu ai nevoie de un blat prea mare, poți folosi și inoxul. Mai ales dacă ai obiecte electrocasnice din inox.

Blatul din inox sablat, cu o grosime de cel puțin 0,75 cm, este aseptic, rezistent, ușor de modelat și de tăiat în funcție de dimensiunile bucătăriei. Poate fi încorporată o chiuvetă din inox pe acest blat cu îmbinări bine finisate, care abia se văd.

Inoxul rezistă la zgârieturi, nu este poros și poate fi curățat inclusiv cu înălbitori. În schimb, are un aspect industrial care nu se potrivește în orice casă și bucătărie. Este indicat să iei legătura cu un designer pentru a alege cele mai bune fronturi de mobilă, potrivite pentru blaturi de bucătărie din inox.