Ai grijă ori de câte ori gătești și ori de câte ori folosești diverse sisteme de încălzit locuința, pe bază de gaze naturale sau de curent electric. Ele se numără printre cele mai mari pericole de incendiu, iar în sezonul rece mulți dintre noi avem tendința să le folosim intens.

Aragazul și cuptorul trebuie supravegheate

Nu lăsa niciodată cratița cu grăsime pe aragaz sau în cuptor, fără să fii de față. Uleiul se încinge rapid și ia foc, iar grăsimea alimentează flăcările o perioadă lungă de timp, suficient cât să cuprindă mobila și perdeaua din bucătărie. De asemenea, ai grijă când folosești cuptorul să nu curgă grăsime din tavă peste flăcări, pentru că incendiul va izbucni în câteva secunde.

Stinge bine țigările dacă fumezi

Țigările uitate aprinse prin scrumieră reprezintă și ele unele dintre cele mai mari pericole de incediu. Dacă se fumează în casă, ai grijă să se stingă țigările complet, să nu le lași fumegând în scrumieră sau să le arunci în coșul de gunoi încă aprinse.

Lumânările parfumate, atractive, dar periculoase

Oricât de mici ar fi, lumânările parfumate pot fi periculoase dacă sunt puse direct pe o suprafață care poate lua foc, precum mușamaua sau masa din lemn. Ai grijă să nu le pui niciodată pe lângă perdele, pe lângă cărți sau obiecte decorative din hârtie și carton, din materiale textile sau plastic.

Sobele, șemineele și coșurile de fum, inspectate anual

Dacă ai probleme cu soba sau cu un coș de fum, nu aștepta să treacă iarna pentru a verifica și repara defecțiunile. Neglijența te poate costa scump, incendiul îți poate devasta întreaga locuință și îți va pune familia în pericol.

Aerotermele nu se țin cu orele în priză

Și aerotermele pot constitui pericole de incendiu, chiar dacă au termostat. Nu sunt făcute să funcționeze ore întregi, pentru că se pot încinge și pot lua foc. De asemenea, ai grijă să nu fie la îndemâna copiilor, să nu pună deasupra lor jucării sau haine care pot lua foc.

Schimbă prizele defecte!

O priză sau un prelungitor defect reprezintă un pericol real de incendiu. Dacă vei continua să le folosești, pot lua foc, în timp ce tu nu vezi, și de la ele poate lua ușor foc mobila, covoarele sau perdeaua.

sursa foto:  123rf.com