Unele flori trăiesc doar o vară, altele trei sau patru ani, dar există câteva specii rezistente, care pot înflori și zece ani la rând, dacă au condiții ideale de trai. Acestea sunt cele mai apreciate de cultivatorii împătimiți și mulți iubitori de flori încearcă să le îngrijească cu cea mai mare atenție, pentru a le păstra decenii întregi.

Clopoțelul de grădină sau floarea balon

Este o plantă modestă, care se mulțumește cu orice tip de sol, dar important este să fie bine săpat și drenat. În schimb, florile ei de un albastru ireal sunt deosebit de atrăgătoare. Iar, dacă este îngrijită și udată peste vară, floarea balon poate supraviețui câțiva ani și se înmulțește singură.

Are nevoie de soare, dar tolerează și spațiile ușor umbrite. Importantă este, însă, temperatura. Clopoțelul de grădină nu suportă căldura excesivă din sudul țării, de aceea se va dezvolta mai bine în regiunile răcoroase de la deal și munte.

Crinul de o zi sau doamna șanțurilor

Floarea lui galben-portocalie stă deschisă doar o zi, dar are o frumusețe aparte. Datorită rizomilor rezistenți, planta se înmulțește singură și trăiește zeci de ani. Nu are nevoie de îngrijiri speciale, suportă și soarele, și umbra, iar de apă se bucură când plouă.

Nu este nevoie nici să sapi pământul din jurul acestor crini, ca să nu le tai rizomii. Dacă nu îi deranjezi, au viață lungă, drept dovadă sunt omniprezenți pe șanțurile din zona rurală. Crinii portocalii sunt mereu în topul celor mai longevive flori.

Geranium, mușcata cea mai parfumată

Înrudit cu mușcatele, geranium nu se poate lăuda cu flori atrăgătoare, însă are un parfum puternic și persistent. Până și frunzele lui miros, nu doar florile. De altfel, cultivatorii apreciază și modelele dantelate ale frunzelor, chiar dacă inflorescențele sunt modeste.

Cultivat în ghivece sau direct în pământul din curte, geranium este foarte rezistent și, dacă îi schimbi pământul o dată la doi sau trei ani și îi pui fertilizatorii potriviți, poate trăi peste 8 sau 10 ani. Insectele nu îl atacă și nici mucegaiurile. Din contră, uleiul volatil pe care îl emană frunzele și care ne place atât de mult, ține la distanță dăunătorii și țânțarii deopotrivă.

sursa foto: 123rf.com

  • Care sunt cele mai frumoase flori de gradina pe care le poți crește, în funcție de anotimp.

Dacă ești pasionat de flori și vrei să ai o grădină colorată sau un balcon plin de viață, plantează petunii, panseluțe sau, de ce nu, margarete ori crini imperiali!