Cu florile lor elegante și atrăgătoare, cu nuanțele deosebit de variate și bogăția de boboci, clematitele se întâlnesc aproape în orice grădină. Pot fi cultivate și în balcoane bine aerisite, în jardiniere adânci de piatră sau din lemn, dacă respecți câteva dintre secretele acestor plante. Iată cum să îngrijești clematitele corect și să te bucuri toată vara de frumusețea lor.

Top secrete să îngrijești clematitele

Pregătește bine pământul, înainte să plantezi clematitele, și adaugă humus și fertilizatori solizi pe bază de calciu.

Ai grijă să nu pui turbă acidă în locul în care plantezi clematita, deoarece această plantă are nevoie de un sol cu Ph neutru.

Caută un loc în care planta să aibă tot timpul umbră la rădăcină, ca să nu se usuce pământul. Clematita are nevoie de umezeală pentru a se prinde repede și pentru a dezvolta noi crenguțe.

Partea superioară a plantei trebuie să stea în soare, pentru a stimula apariția florilor.

Clematita se dezvoltă armonios pe un perete sau pe un suport orientat spre răsărit sau spre sud.

Ține minte că această plantă este sensibilă la uscăciune și la curenții de aer. Trebuie să fie udată des și ferită din calea vânturilor puternice.

Reguli de plantare a clematitelor

Construiește un suport solid din lemn și ajută crengile clematitei să se cațere pe el, ca să nu îți distrugă zidul casei

Construiește un suport solid din lemn și ajută crengile clematitei să se cațere pe el, ca să nu îți distrugă zidul casei

Cumpără o clematită la ghiveci, cu ramuri și muguri viguroși și sănătoși. Planta are deja bine dezvoltate rădăcinile și nu trebuie să deranjezi balotul când o transplantezi.

Sapă o groapă de jumătate de metru în diametru și în adâncime, chiar dacă planta pare mică. Pământul din jurul rădăcinilor trebuie să fie bine afânat, ca să ajuți planta să se acomodeze cât mai repede.

Umezește bine pământul, adaugă turbă cu minerale și humus și un strat de pietriș grosier la bază, pentru a permite drenarea apei.

Pune clematita în pământ cu cel mult 10 cm mai adânc decât era în ghiveci.

Pământul din jurul plantei trebuie udat bine și acoperit cu mulch sau scoarță de copac mărunțită, să nu se usuce prea repede.

Cum îngrijești clematitele: fertilizatorii

Cei mai buni fertilizatori pentru aceste plante sunt cei sub formă de granule și se aplică abia la început de vară, după ce planta s-a prins și a început să dezvolte noi crenguțe.

Se sapă 2 sau 3 gropi în jurul rădăcinilor în care se adaugă câteva granule și se acoperă cu pământ.

Când uzi planta, apa va dilua granulele și substanțele nutritive vor pătrunde treptat spre rădăcină.

Raportul N-P-K al fertilizatorilor, adică nitrogen, fosfor și potasiu, trebuie să fie 10-30-20 pentru a asigura o dezvoltare robustă și înflorirea abundentă.

Ține cont de faptul că fertilizatorii nu pot îmbunătăți radical solul, astfel că trebuie să ai un pământ de calitate pentru clematite frumoase și sănătoase.

Cum îngrijești clematitele: tăierile de primăvară

Clematita este o viță, o plantă cățărătoare, care are nevoie de tăieri primăvara pentru a înflori bogat peste vară.

În luna martie, se taie toate corzile degerate, strâmbe sau prea firave. Tăieturile se fac la 1 cm deasupra mugurilor.

Tăierea se aplică doar clematitelor plantate de toamna și celor bătrâne, care se scurtează la aproximativ 1,5 metri.

Alege soiul potrivit

Pe eticheta ghivecelor, sunt menționate perioadele de înflorire a clematitelor.

Dacă vrei să ai grădina plină de clematite, alege soiuri de primăvară și soiuri de vară și plantează-le la distanță de 1 metru fiecare.

Pentru clima din sudul țării sunt recomandate soiurile de vară, mai rezistente la căldură. În restul țării pot fi cultivate toate soiurile, cele care înfloresc primăvara fiind mai rezistente la ger și mai potrivite pentru zonele de deal și de munte.

Clematitele pot fi plantate lângă trandafiri cățărători, având aceleași cerințe de sol, de soare și de apă.

sursa foto: Shutterstock