Cadourile cu inimioare

Oricât ar părea de banale azi, cadourile cu inimoare de toate felurile și formele sunt la mare căutare de Ziua Îndrăgostiților. Multă vreme s-a crezut că inima este sediul tuturor sentimentelor și mai ales al iubirii, astfel că ea a devenit un simbol universal încă din Evul Mediu. Inima simbolizează pasiunea, dăruirea, generozitatea și speranța.

Trandafirii

Se spune că printre cele mai frumoase simboluri de Sf. Valentin se numără trandafirii roșii și roz. În această zi nu se oferă alte flori, decât trandafiri pentru că ei reprezintă adevărata dragoste. Un singur trandafir roșu sau roz înseamnă pasiune și speranța că relația de dragoste va dura și va trece testul timpului. Iar un buchet de trandafiri reprezintă bucuria unei iubiri împărtășite, care rezistă de ani de zile și care va continua să existe până la sfârșitul vieții.

Simbolul lui Cupidon

Multe felicitări sau mici pandantive de Sf. Valentin îl au drept personaj pe Cupidon. Este zeul poznaș care face oamenii să se îndrăgostească, țintind direct în inimă cu arcul lui fermecat. Dar Cupidon făcea uneori alegeri neinspirate sau amăgea inimile îndrăgostiților, scoțându-le în cale parteneri nepotriviți. Cupidon reprezintă deopotrivă iubirea pătimașă și oarbă, care nu mai ținea cont de regulile societății.

Tu știi cine a fost Cupidon?

Ciocolata, unul dintre cele mai dulci simboluri de Sf. Valentin

Nu se știe exact de când au devenit bomboanele de ciocolată cele mai căutate daruri de Ziua Îndrăgostiților, dar ciocolata reprezintă cel mai bine pasiunea și dorința. Acum câteva secole era un dar scump și deosebit de prețios. Azi, ciocolata este un cadou pe care și-l permite toată lumea, dar semnificația ei a rămas aceeași: o dăruiești doar unei persoane care este prețioasă pentru tine. Uimitor este că ciocolata conține feniletilamină, o substanță pe care organismul nostru o secretă în exces când suntem îndrăgostiți.

Dantelă și mătase

Se spune că de Sf. Valentin trebuie să porți dantelă. În vremurile romantice ale Evului Mediu, doamnele legau panglici și dantele prețioase la mâna cavalerilor care se luptau în turniruri pentru a le arăta tuturor cine este alesul inimii. Dantela și mătaseau au rămas de atunci simboluri ale pasiunii și ale romantismului.

sursa foto: Shutterstock