Familia garoafelor cuprinde peste 300 de soiuri, dar cele mai cunoscute și mai răspândite prin grădinile noastre sunt și cele mai rezistente. Micuțele garoafe de grădină sau de vară, garofițele turcești sau garoafele chinezești au o cromatică variată, pornind de la roz, roșu, alb, potocaliu sau corai, cu una sau două culori, cu petale simple sau franjurate și o mulțime de forme. Indiferent de specie, toate sunt delicate și frumoase și deloc pretențioase. Garoafele vor doar un loc plin de soare, un pământ alcalin, amestecat cu nisip și puțină apă, chiar și în perioadele caniculare. Toate garofițele de tale mică se dezvoltă bine pe lângă borduri sau pietre decorative, care acumulează căldura soarelui și o păstrează până noaptea târziu. Ele pot fi cultivate atât în grădină, cât și în jardieniere sau în ghivece rotunde, largi și puțin adânci.

Garofițe de grădină

51623215_m

Florile ei sunt parfumate și cresc în buchete pe tulpini subțiri, care pot ajunge până la 40 – 50 cm. Are nevoie de sol nisipos sau argilos și trebuie udată cu moderație. Ca să înflorească abundent, trebuie cultivate în plin soare. Tufele se pot înmulți prin separare o dată la 3 sau 4 ani.

Garofițe chinezești

19786804_m

Înfloresc din luna mai până în august și se dezvoltă cel mai bine pe lângă borduri sau pietre decorative. După ce se ofilesc florile, este bine să tai tijele goale, pentru a stimula apariția de noi boboci. Toamna tufele se scurtează la o palmă, iar iarna se acoperă cu paie și mraniță nisipoasă.

Garoafe turcești

30346015_m

Se disting de celelalte soiuri de garoafe prin buchetele compacte și rotunde de flori care apar la capătul tulpinilor. Sunt plante bienale și vor înflori în al doilea an de la semănare sau plantare. Au nevoie de pământ obișnuit de grădină, bine afânat și eventual amestecat cu nisip. Dacă sunt tunse imediat după ce se ofilesc florile, este posibil să facă din nou boboci în luna august.

sursa foto: 123rf.com