Garofiţele, flori cu parfum discret

8332986150_4fc34b3fe9_z

Flori populare, care îmbracă bordurile aleelor din grădină, garofiţele ne farmecă nu doar cu multitudinea de culori, dar şi cu parfumul lor suav. Când înfloresc este bine să le ajuţi cu îngrăşăminte. Fii zgârcită cu apa deoarece nu le place umezeala. Taie florile uscate cu o foarfecă, să stimulezi apariţia de noi boboci. Cele mai parfumate soiuri sunt cele cu flori roz, duble şi cele cu flori roz-roşii.

Sfat: Ai grijă să nu tai şi frunzele când le cureţi de florile ofilite, pentru că nu vor mai înflori.

Petuniile, vesele toată ziua

4625106072_aba838a7f8_z

Înfloresc de la primele până la ultimele zile călduroase ale anului. Au o varietate atât de largă de forme şi culori, încât este imposibil să îţi alegi un singur soi. Se simt bine în grădină, dar şi în jardinierele din balcon, important este să stea în plin soare. Pretenţii prea mari nu au, dar au nevoie de îngrăşăminte cu fier şi multă apă. În zilele caniculare este bine să le uzi dimineaţa şi seara târziu.

Sfat: Dacă le plantezi la umbră, vor produce mai multe frunze decât flori.

Căldăruşele, iubitoare de soare

14196760371_27c38491bc_z

Plante perene cu creştere rapidă, căldăruşele au o formă specifică, de clopoţei cu pinteni. Soiurile pitice au culoarea albastră, dar soiurile mai înalte pot fi roz, violacee, mov, roşii, galbene sau bleu. Iubesc soarele, dar nu suportă arşiţa şi se ofilesc repede. De aceea, este nevoie să le uzi foarte des când înfloresc, să păstrezi pământul cât mai răcoros.

Sfat: Fertilizează solul doar toamna, cu un strat de îngrăşământ natural.

Crinii, flori regale

14700871074_d3d83452b5_z

Crinul de grădină este cultivat de om de câteva milenii, fiind un „prieten” mult mai vechi decât trandafirul. Bulbii crinilor erau folosiţi în medicina populară, iar florile sunt şi acum simbolul regalităţii. Cel mai parfumat este crinul alb care poate face până la 20 de flori pe o tulpină. Iar cel care se înmulţeşte cel mai repede este crinul portocaliu.

Sfat: Separă bulbii în iulie şi plantează-i în octombrie, într-un strat de pământ îngrăşat.

Bujorii, multitudine de culori

5696008302_3f5bc87050_z

Regele grădinilor în luna mai, bujorul este şi el o floare cultivată de mii de ani. Culorile lui variază de la alb, roz, roşu, vişiniu, coral, galben şi chiar bicolor. Multe flori îşi schimbă culoarea de când se deschid şi până se scutură, iar unele specii sunt parfumate.

Sfat: Dacă vrei să ai flori mari, rupe bobocii mai mici de pe fiecare tufă, să înflorească doar cei bine dezvoltaţi.     

Sursa foto: Flickr.com