Majoritatea plantelor de ghiveci provin din zone calde, de aceea se simt mai bine în casele noastre vara, decât iarna. În zilele reci au nevoie de îngrijiri speciale, chiar dacă intră în repaus. Cactuşii trebuie păstraţi în camere răcoroase, cu o temperatură în jur de 5 grade Celsius. Nu îi uda decât foarte rar, o dată la zece zile. Leandrul, azaleea sau muşcata au şi ele nevoie de temperaturi scăzute şi de multă lumină. În schimb, violetele africane, trandafirul chinezesc, begonia sau crinii de ghiveci vor căldură şi mai mult soare dimineaţa. Dacă nu ţii cont de micile lor pretenţii, rişti să le vezi bolnave până la sosirea primăverii.
Cum recunoşti bolile frigului
Dacă vara cele mai frecvente probleme ale plantelor de ghiveci sunt cauzate de insectele dăunătoare precum puricii şi afidele, iarna riscă să fie atacate de mucegai şi făinare. Când lumina zilei scade şi tu trebuie să reduci udările. Pământul din ghivece trebuie lăsat să se usuce, înainte de a uda plantele din nou.
Mucegaiul cenuşiu
Dacă umiditatea este ridicată, frunzele pot fi atacate de putregaiul cenuşiu care se recunoaşte după petele de culoare închisă care apar la marginea frunzelor. Cere în florării o soluţie albastră, pe bază de zeamă bordeleza (sulfat de cupru şi var stins) şi stropeşte floarea conform instrucţiunilor.
Petele gălbui
Dacă frunzele plantelor tale se pătează şi capătă nuanţe de la galben la roşu închis, acest lucru indică putregaiul bacterian. Este o boală favorizată de umiditatea şi căldura ridicată din camere, de aceea planta trebuie mutată într-un spaţiu mai răcoros. Rupe frunzele bolnave şi cere un fungicid de la florărie. Dacă boala este extinsă, sunt şanse mici să mai salvezi planta.
Făinarea
Petele albe şi pufoase sunt uşor de recunoscut. Taie frunzele şi lăstarii atacaţi, stropeşte cu fungicide şi schimbă pământul din ghiveci. Aeriseşte foarte bine camera în care stă planta bolnavă, deoarece făinarea este favorizată de lipsa aerului curat.
Putregaiul brun
Apare adesea la violetele africane ţinute în spaţii prea calde şi udate în exces. Arată sub formă de pete brun-roşcate uleioase la baza codiţelor frunzelor. Mută planta într-un spaţiu mai rece, taie frunzele bolnave, schimbă pământul şi ud-o mai rar.
credit foto: 123rf.com