Orice schimbare în comportamentul pisicii tale trebuie să te facă atentă și să verifici starea ei de sănătate. Poate suferi de una cele mai răspândite boli ale pisicilor crescute în casă.

Dacă și-a pierdut pofta de mâncare, dacă urinează prea des sau are diaree, dacă se scarpină sau miaună mai mult după tine, nu o neglija. Vizita la medicul veterinar este obligatorie. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pisicilor și cum să le recunoști din timp.

1. Viermii intestinali

Fie că este vorba de viermi plați, cu cârlig, rotunzi sau giardia, primele simptome sunt letargia, lipsa poftei de mâncare, diareea de culoare închisă și scăderea în greutate. Ține cont de faptul că giardia se poate transmite și la om, de aceea trebuie făcute analize de urgență și tratamentul adecvat.

2. Lipidoza hepatică

Această afecțiune deosebit de gravă poate apărea mai des în cazul pisicilor supraponderale, care sunt supuse unei diete drastice, fără recomandarea specialistului. Apare apatia, anorexia și pisica scade brusc în greutate. Boala poate fi fatală în câteva zile, dacă nu se iau măsuri. Icterul și umflarea abdomenului sunt alte două simptome specifice, în cazul în care situația devine gravă.

3. Infecțiile pielii

Bolile de piele se numără printre cele mai frecvente boli ale pisicilor. Ele pot fi cauzate de ciuperci sau microorganisme, de paraziți și chiar de schimbarea hranei. Primele simptome sunt căderea firelor de blană, apariția de pete goale de piele, iritațiile, zonele înroșite sau mâncărimea.

Micoza sau dermatofitoza este cea mai întâlnită și atacă scalpul, pielea și unghiile. Se răspândește ușor de la o pisică la alta, dar poate trece și la om, dacă nu se iau măsuri profilactice.

Puricii și căpușele pot fi luate ușor de la alte animale infestate, de aceea este bine să verifici pisica ori de câte ori a ieșit pe afară sau a luat contact cu alte pisici de pe stradă.

4. Cardiomiopatia hipertrofică

Este printre cele mai comune boli de inimă și se manifestă prin letargie, respirație greoaie, tuse, incapacitatea de a folosi anumite membre și scăderea în greutate. Este o afecțiune a mușchiului inimii, de obicei genetică la pisicile din rasa Ragdoll sau Maine Coon.

5. Urolitiaza

Se numără printre cele mai frecvente afecțiuni renale ale pisicilor și se traduce prin acumularea de nisip sau pietre în vezica urinară. În majoritatea cazurilor, singurul tratament este intervenția chirurgicală, dar boala trebuie depistată din timp, iar dieta pisicii schimbată în funcție de indicațiile veterinarului.

Durerea la urinare, spasmele, letargia și lipsa poftei de mâncare sunt printre primele simptome care anunță una dintre cele mai grave boli ale pisicilor.

sursa foto: 123rf.com