Iată ce alte greșeli mai putem face – culese din experiența designerilor și decoratorilor:

Nu există diversitate

 Ceea ce înțelegem prin diversitate, în acest caz, nu este amestecul de obiecte și piese de mobilier alese la întâmplare, ci jocul cu proporțiile și mărimile. Designerii ne recomandă să fim atenți în special la înălțime și să ne inspirăm din organizarea celor mai frumoase orașe, care au clădiri de forme, înălțimi și chiar stiluri arhitectonice diferite.

 Instalăm mobilier închis la culoare în apartamentele mici

 Una-două piese de dimensiuni reduse, cum ar fi etajerele de perete sau măsuța de cafea, nu reprezintă o greșeală. Mobilierul masiv și întunecat, însă, transformă camerele mici în spații sufocante. Cele mai potrivite sunt corpurile de mobilier în culoarea naturală a lemnului, sau vopsite în alb, gri deschis, bleu, galben pal.

Ignorăm detaliile

 Lucrurile aparent neînsemnate contează. Una dintre greșelile care se încadrează aici este alegerea unei dimensiuni nepotrivite pentru covorul din living, care ar trebui să acopere întreaga zonă în care se află canapeaua, fotoliile și măsuța pentru cafea. Un covor prea mic sau unul care acoperă întreaga pardoseală nu sunt de dorit.

Un alt detaliu pe care îl neglijăm adesea este lenjeria de pat, care are nu doar rol practic și decorativ, dar ne poate influența starea de spirit. Alege lenjerii de pat în culori optimiste, din materiale confortabile, care păstrează căldura în timpul iernii și păstrează întotdeauna un set pentru musafiri.

Folosim același tip de lumină în toate camerele

 De prea multe ori, alegem corpurile de iluminat în funcție de designul lor și le ignorăm funcțiile sau instalăm o lampă centrală, încastrată sau suspendată, și cam atât. Alegerea soluțiilor pentru iluminat trebuie să țină cont de condițiile pe care le oferă fiecare cameră – de exemplu, unele zone din locuință nu beneficiază deloc de lumină naturală. Spoturile luminoase încastrate, lămpile de podea și cele de masă sunt surse suplimentare de lumină, care schimbă atmosfera întregii case.

Montăm tablourile prea sus

 Știi care sunt zonele de pe perete ideale pentru etalarea obiectelor de artă? Imediat deasupra canapelei din living, de-a lungul scărilor, alături de o etajeră de perete plină cu cărți, în apropierea unei lămpi de perete de mici dimensiuni, deasupra șemineului.

 Avem prea multe decorațiuni și accesorii

 Un număr mare de perne pe pat sau canapea, nenumărate diplome și fotografii pe perete, prea multe ustensile la vedere în bucătărie, toate suvenirele primite vreodată sau aduse din călătorii așezate în același loc – toate sunt greșeli care aglomerează spațiul.

Instalăm oglinzi prea mici și candelabre prea mari

 Regula spune că lucrurile ar trebuie să fie fix pe dos: fără candelabre elaborate în apartament și în camerele nu prea înalte, dar cu o oglindă de dimensiuni generoase în living – deasupra canapelei, unei comode sau deasupra șemineului, dacă acesta există.

Ce alte greșeli crezi că pot fi observate frecvent în casele din România?

Sursa foto: Shutterstock