Perioada de coacere este foarte importantă la cireșe. Există soiuri timpurii, așa numitele cireșe de mai care se coc primele, dar dacă vremea este rece, nu vor fi prea dulci. Mai sunt cireșele care se coc la început de vară, în primele două – trei săptămâni din luna iunie.

Cele mai dulci soiuri de cireșe sunt cireșele târzii care se coc spre sfârșit de iunie – început de iulie. Așa numitele cireșe târzii sunt cele mai parfumate și suculente pentru că ele beneficiază cel mai mult de soare. Iată câteva soiuri de cireșe foarte apreciate, pe care le poți avea și tu în grădină.

Soiul de cireș Armonia

Fructele lui sunt mari, aproximativ 7 – 8 grame, au pielița bine întinsă, lucioasă, galbenă cu roșu aprins. Pulpa este pietroasă, galbenă, suculentă, crocantă și nu aderă la sâmbure, astfel că aceste cireșe sunt ușor de curățat dacă vrei să faci compot. Se recomandă pentru consumul în stare naturală, crudă sau pentru compoturi.

Soiul de cireș Amara

Este un alt soi de cireș târziu, cu fructe mici, de cel mult 4 grame, de culoare roșu închis și puțin lunguiețe. Așa cum îi spune și numele, este un cireș cu fructe amărui, cu pulpa suculentă, semipietroasă, de un roșu sângeriu. Acestea sunt cireșele târzii recomandate pentru dulceață și gem, fie simple, fie în combinație cu vișinele care dau o aromă deosebită gemului.

Soiul de cireș Daria

Este un soi de cireș românesc, pomul fiind destul de viguros și longeviv, dacă este îngrijit corespunzător. Fructele sunt mari, 6 – 7 grame, au o formă mai degrabă tronconică decât rotundă, au pielița lucioasă și roșie, iar pulpa crocantă rozalie. Pulpa acestor cireșe nu aderă la sâmbure. Sunt recomandate pentru consum în stare naturală, pentru compoturi sau pentru congelare. Aceste fructe se păstrează bine la congelator, fără zahăr, pentru prăjiturile pe care le poți face iarna.

Soiul de cireș Izverna

Are fructe mari, rotunde, care se coc spre sfârșitul lunii iunie. Sunt cireșe roșii, crocante, suculente, ușor acidulate, rezistente la crăpare. Au pielița de un roșu rubiniu și frumos și pulpa rozalie. Sunt excelente pentru a fi consumate în mod natural, când sunt bine coapte.

Soiul de cireș Pietroasa de Cisnădie

Acest soi de cireș face fructe mari, tronconice, cu o pieliță roșie-neagră și pulpa roșie sângerie, foarte suculentă. Sunt cireșe foarte gustoase, recomandate pentru consum în stare proaspătă. Pomul este viguros și rezistent la frig peste iarnă.

Soiul de cireș Van

Este originar din Canada și se găsește ușor și la noi în magazinele de profil. Este un pom rezistent și prolific. Are fructe mari, suculente, dulci, cu pielița roșie și pulpa roz-roșiatică, crocantă. Gustul lor este dulce acidulat, iar greutatea ajunge la 6 – 7 grame per fruct. Fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă sau pentru congelare peste iarnă.

Utile

Soiurile de cireșe pot avea culori variate de la galben, crem, roz, roșu, rubiniu, cărămiziu, negru, pestrițe sau variegate.

Cireșele nu se mai coc după ce au fost culese, de aceea este bine să aștepți și să le culegi atunci când au ajuns la maturitatea deplină.

Cireșele târzii sunt adesea folosite și pentru compoturi, gemuri, cireșată, rachiu sau pentru a face cireșe confiate. Cireșele timpurii sunt recomandate mai mult pentru consum în stare naturală.