Surse de formaldehidă sunt peste tot în jurul nostru, de la noxele emise de mașini, la fumul de țigară sau la mobila lăcuită. Expunerea pe timp îndelungat la această substanță favorizează și chiar provoacă apariția unor afecțiuni grave ale sistemului respirator și ale plămânilor. Ea este, de asemenea, inclusă și pe lista substanțelor cu potențial cancerigen. Cu toate acestea, se folosește în continuare în numeroase produse de uz casnic.

Mobila conține formaldehidă

Lacurile, vopselurile și adezivii folosiți la fabricarea mobilei conțin cantități importante de formaldehidă, care ajunge și în aerul pe care îl respiri. Când cumperi mobilă nouă, lasă ferestrele larg deschise câteva zile să se aerisească bine camera. Și nu lăsa copiii să doarmă la început în acea cameră cu geamurile închise.

Dezinfectanții din baie și bucătărie

Aproape toate soluțiile cu care dezinfectezi obiectele sanitare și le cureți de piatră și rugină conțin formaldehidă. Ai grijă să aerisești foarte bine spațiile în care folosești aceste soluții și să nu te expui pentru o perioadă îndelungată. Temperaturile ridicate cresc emisiile de formaldehidă. Când faci un duș fierbinte, după ce ai dezinfectat cada, pericolul de intoxicație este mai mare. De aceea, este foarte important să aerisești bine casa.

Cele mai banale surse de formaldehidă

Fumul de țigară

Conform studiilor recente, o persoană care fumează un pachet pe zi inhalează aproximativ 3 miligrame de formaldehidă. Substanța este eliberată în aer și ajunge și în plămânii celorlalte persoane din casă, cei mai afectați fiind copiii. Țigările electronice emană de trei ori mai multă formaldehidă, în timp ce se încălzește lichidul cu nicotină din interior, astfel că nici ele nu sunt mai bune.

Cosmeticele uzuale

Șampoanele, gelurile de duș sau deodorantele de baie conțin diverse subtanțe în componența cărora intră aldehida. Sarea de amoniu sau Quaternium-15, DMDM hidantoina sau ureele toate conțin formaldehidă care se eliberează treptat. Rolul ei este să conserve culoare, parfumul și proprietățile cosmeticelor, dar este o otravă pentru organism.

Echipamentul sportiv și hainele rezistente la umezeală

Și aceste produse conțin formaldehidă, din cauza adezivilor și soluțiilor speciale cu care sunt impregnate pentru a combate transpirația și umezeala. Poate că noua ta jachetă impermeabilă este minunată pe vreme rea, dar este posibil ca țesătura rezistentă din care este făcută să emane cantități mici de formaldehidă pe o perioadă lungă de timp.

sursa foto: 123rf.com