Artrita, cea mai răspândită afecțiune printre pisicile bătrâne

Peste 90% dintre pisicile care trec de 12 ani încep să aibă probleme cu artrita. Dacă pisica ta nu mai vrea să se urce pe canapea, dacă nu mai vrea să urce scările, să alerge după vreo jucărie sau să iasă din casă, poate avea dureri articulare și trebuie să consulți un medic veterinar.

Cancerul, din ce în ce mai frecvent

Este surprinzător că pisicile bătrâne încep să sufere din ce în ce mai des de diferite forme de cancer. Conform unor studii realizate în America, aproximativ 30% dintre pisicile ținute în casă, trecute de 10 ani, suferă de această boală, iar cea mai răspândită formă de cancer este limfosarcomul.

Primele semne ale cancerului care trebuie să te pună în gardă sunt: lipsa poftei de mâncare, umflături care cresc în dimensiune, leziuni care nu se vindecă, mirosuri urâte, sângerări ciudate.

Problemele cu dantura

Și pisicile pot avea paradontoză sau depuneri de tartru, care declanșează dureri ale gingiilor persistente. Dacă pisica ta începe să se hrănească mai greu, dacă nu mai apucă bine bucățile de carne sau scapă hrana, este posibil să aibă probleme cu dantura și trebuie tratată.

Problemele de vedere, inerente

Cataracta, glaucomul sau desprinderea de retină se numără printre cele mai frecvente probleme de vedere care apar la pisicile bătrâne. Există metode de îmbunățătire a vederii, se poate apela inclusiv la intervențiile chirurgicale, dar cele mai multe ori pisicile ajung să se descurce bine folosindu-și celelalte simțuri și mustățile lor sensibile cu care recunosc totul în jur.