Pantofii din piele lăcuită

Dacă sunt zgâriați, curăță-i bine cu o lavetă umedă de praf, șterge-i cu o cârpă uscată și aplică pe zgârieturi vaselină folosind un bețișor de urechi.

Dacă pantofii din lac au o nuanță deschisă și au căpătat dungi negre de la tocuri, curăță-le cu o gumă de șters de bună calitate, de preferat de culoare albă.

Pantofii din piele întoarsă

Folosește o perie moale de haine pentru a curăța praful de pe ei, iar dacă observi mici pete lucioase, lustruiește zona respectivă cu o pilă de unghii foarte fină. Vei vedea că pielea întoarsă va deveni din nou catifelată. Dacă este nevoie, lustruiește ambii pantofi cu pila să arate uniform.

Cizmele pătate cu apă și noroi

Dacă cizmele din piele au rămas pătate după ultima plimbare prin oraș, șterge-le cu o lavetă umedă, apoi cu una uscată și curăță petele cu puțin oțet alb. Folosește o perie moale de dinți pentru a freca ușor cu oțet zonele pătate și apoi lustruiește cizmele cu cremă incoloră.

Pantofi sau cizme deformate

Dacă încălțămintea ta de petrecere a stat luni de zile înghesuită într-un sertar și s-a deformat, umple două pungi cu apă, leagă-le bine la gură să nu curgă și pune-le în pantofi sau în cizme. Apoi pune încălțămintea într-o pungă curată și bag-o în congelator. Pe măsură ce apa va îngheța, se va dilata și va obliga pantofii să revină la forma lor inițială. A doua zi, ai grijă să îi scoți din congelator și să îi pui pe niște șanuri din lemn.

credit foto: 123rf.com